dijous, 5 de maig de 2011

Pràctiques de simulació empresarial en els Cicles Formatius d’Administració, Escola Arrels

El dia 5 de maig l’Escola Arrels, mitjançant la presència de diverses personalitats polítiques i de l’ensenyament del nostre entorn, ha inaugurat una nova aula destinada a la creació d’una empresa virtual que complementarà la formació dels alumnes que cursen els Cicles Formatius de l’especialitat d’Administració i Gestió.

Es tracta de la introducció d’un apartat específic de gestió empresarial en un entorn simulat sota la metodologia SEFED (que respon a l’acrònim de “Simulació d’Empreses amb Finalitats EDucatives”).

SEFED  és un programa formatiu que té com a finalitat el capacitar l’alumnat en el camp de l’administració i gestió empresarial mitjançant la metodologia de la simulació d’empreses. La teoria pedagògica que fonamenta aquesta pràctica recau en la idea de  l’ aprendre treballant (o, tal i com s’anomena en les escoles de negocis actuals,  “learning by doing”).

L’Escola Arrels ha habilitat una aula específica per tal de dotar d’una infrastructura adequada a aquesta empresa virtual simulada, amb una desena d’ordinadors de sobretaula, un portàtil, un projector, una línia de telèfon per comunicar-se amb l’exterior, connexió amb la xarxa Internet, wi-fi i s’està treballant actualment també en un lloc web i en una botiga virtual en línia.

L’empresa que s’ha decidit simular s’anomena ArsolAuto S.L.S. (Nom extret de les paraules “Arrels”, “Solsona” i “Automòbil”. S.L.S. significa “Societat Limitada Simulada”, per tal de no donar peu a confusions amb empreses reals) i es dedica a la comercialització de vehicles nous i usats, així com a la reparació i manteniment dels mateixos. Es preveu també incrementar a mig termini algunes línies de negoci oferint serveis d’assegurances i rentings de vehicles, entre d’altres.

Ara mateix l’empresa s’estructura en cinc departaments: Recepció, Comptabilitat, Compres i magatzem, Vendes i màrqueting, i Recursos Humans. L’alumnat anirà realitzant rotacions entre els diferents departaments per tal que pugui conèixer de primera mà el funcionament de cadascun d’ells.

ArsolAuto S.L.S. tindrà relacions comercials amb d’altres empreses simulades venent els seus productes i serveis. Totes les empreses simulades formen una extensa xarxa comercial a nivell nacional (unes 250 empreses aproximadament) i també a nivell internacional.

El professorat de l’Escola valora molt positivament aquesta iniciativa ja que l’alumnat podrà practicar activament algunes tasques que fins ara resultaven força difícils de realitzar. Per exemple, des d’efectuar gestions en línia amb Hisenda, l’Agència Tributària, el sistema RED, fins a operacions bancàries en línia passant per la possibilitat de realitzar operacions de comerç internacional utilitzant llengües estrangeres. 
Fotos: Lluís Closa