dimarts, 15 de març de 2011

El ministre libanès d’Agricultura diu a l’Ajuntament que vol reforçar els llaços amb el Centre Tecnològic


L’alcalde es mostra convençut de la possibilitat que l’ens de recerca solsoní i el Líban endeguin nous projectes  

En la seva visita a Solsona, el ministre d’Agricultura del Líban, Hussein Hajj Hassan, ha començat a perfilar noves possibilitats de treball amb el Centre Tecnològic Forestal de Catalunya (CTFC) en qüestions de gestió forestal per salvaguardar els boscos del seu país, lluitant contra la desforestació i les inundacions, així com per revaloritzar-los. Ho ha afirmat ell mateix aquest matí en la rebuda institucional que li ha ofert l’Ajuntament, encapçalat per l’alcalde, David Rodríguez.

El mandatari libanès ha expressat la seva satisfacció pel model de treball que proposa el CTFC, que està desenvolupament un projecte al Líban i Síria des del 2007 per a la conservació i gestió sostenible dels recursos forestals i la dinamització de poblacions rurals. És una iniciativa de cooperació internacional en què, a més de les administracions dels dos estats veïns del Pròxim Orient, col·laboren l’Agència Espanyola de Cooperació Internacional per al Desenvolupament (AECID) i l’ONG Young Men’s Christian Association (YMCA). Hussein Hajj Hassan ha anat més enllà i augura nous projectes de cooperació amb el Solsonès a través del seu ens de recerca.   

Precisament, l’alcalde s’ha mostrat convençut que “aquest primer projecte podrà donar peu a noves enteses per a interessos comuns”. Tant el Centre Tecnològic com el Líban, on fins ara no hi ha hagut cap tipus d’ordenació forestal, “es poden beneficiar mútuament de l’experiència de compartir i posar en pràctica un model d’explotació i gestió dels boscos que al nostre país s’ha demostrat que funciona”.

De fet, tal com ha explicat el director de l’ONG YMCA, Joseph Awad, que des del principi ha mitjançat entre l’administració libanesa i el CTFC, la gestió forestal sostenible és un concepte completament nou en aquell país i s’hi intenta implantar per primera vegada. El màxim titular d’Agricultura n’està fent el seguiment i “espera cercar més projectes en comú no només en l’àmbit estricte de la gestió forestal”, ha assenyalat Awad. D’aquí el viatge per conèixer sobre el terreny les instal·lacions del Centre Tecnològic i el seu mètode de treball. 

David Rodríguez ha fet una exhaustiva radiografia de la realitat econòmica, demogràfica i cultural de Solsona i la comarca al ministre i la seva delegació, i els ha explicat la situació socioeconòmica local actual. Així mateix, ha destacat el pes que hi  tenen les tradicions i l’aposta d’agents públics i privats pel sector turístic.

Per la seva banda, el representant de l’administració libanesa, que va arribar ahir a Solsona, on és previst que sojorni fins demà, ha pogut conèixer de primera mà experiències de la comarca en la cria de falcons, la gestió dels boscos i la lluita contra els incendis forestals, l’agroturisme, la conservació i recuperació del nucli antic solsoní i la preservació de les tradicions locals. “Amb aquestes mostres d’èxit estic segur que podreu superar la crisi”, ha expressat adreçant-se a la corporació local i just abans de signar en el llibre d’honor del consistori.  

L’alcalde també ha subratllat la funció estratègica de l’ens de recerca que dirigeix Glòria Domínguez, “tant de portes endins, per a la dinamització econòmica del territori, com de  portes enfora, en el marc de la seva internacionalització”, que, “sens dubte, contribueix a situar la nostra ciutat en el mapa”.
  

 
                Solsona, 15 de març de 2011