dilluns, 14 de març de 2011

El CTFC participa a la VII Fira del Trumfo i la Tòfona de Solsona, el 19 i 20 de març

El proper cap de setmana, el 19 i 20 de març, el CTFC participarà en la VII Fira del trumfo i la tòfona de Solsona. Durant aquests dos dies, es podrà visitar l’exposició sobre la tòfona que es farà a la Sala Gris carrer Sant Miquel, 8, de Solsona). A més de l’exposició, el dissabte a  les 13 hores es farà la xerrada El cultiu de la tòfona negra. Parlem-ne!!, a càrrec de Daniel Oliach, tècnic en tubericultura del CTFC, a la mateixa sala. La tòfona negra (Tuber melanosporum Vitt.) és coneguda pel seu aroma i sabor, i constitueix un dels ingredients privilegiats de la gastronomia internacional. La producció de tòfona negra silvestre ha sofert una davallada important durant les darreres dècades, mentre la demanda ha anat en augment. Actualment, la tòfona negra es pot obtenir mitjançant el seu cultiu, en les zones aptes per al seu desenvolupament. En aquesta jornada es pretén donar a conèixer les bases tècniques per a què les persones interessades puguin establir i gestionar aquest cultiu, així com veure tot el procés de recollida de tòfona i les seves aplicacions a la cuina.

A Catalunya hi ha 350 hectàrees dedicades al cultiu de tòfona, de les quals 185 Ha s’han plantat des de l’any 2007 arrel de la tasca duta a terme pel Servei d’extensió agrària en tubericultura del CTFC. Aquest servei, a través de l’Associació de Productors de Bolets i Tòfona, dóna assessorament als propietaris interessats en fer plantacions per a la producció de tòfones a Catalunya.

Es preveu durant aquest any 2011 plantar unes 50 ha a Catalunya, principalment promogudes per socis de l’Associació LIFE de Productors de Bolets i Tòfones.