dimecres, 23 de febrer de 2011

L’Elefant està tocat...


El proppassat diumenge, 20 de febrer, l’Elefant va tornar a caure, per la mínima, a domicili, amb el Guissona i es queda sol a la cua de la classificació.

Els rivals i amics de Guissona van venir “amb tot el ferro” (amb les nissagues Castany i Tresents al capdavant) contra l’Elefant de Solsona, que alineà per ordre de forces: J.Figueras (0), X.Sendarrubias (0), J.Rosés (0), M.Anton (0), J.Tordesillas (1), R.Guimerà (1/2), R.Vilalta (1), J.Bajona (1/2), R.Pujol (1) i C.Martos (1/2), resultant una derrota mínima 4,5-5,5.

Bajona sortia del mig joc d’una defensa holandesa amb una posició travadíssima que abocava inevitablement a taules.
Guimerà va haver de fer front a una obertura tancada i irregular; ja cap al final, un peó de diferència no aconseguia desequilibrar la posició i s’acabava també taules.
Marius va jugar sense complexos i tingué la victòria a tocar tot pressionant la debilitat rival, però un imprevist escac intermedi permeté al rival capgirar-ho... Llàstima!
Pujol torpedinà l’enroc rival mentre aquest preparava el flanc de dama. No obstant, no sentenciar-ho li causà problemes contra la parella d’alfils rivals, tot i que amb justícia va vèncer.
Rosés va incòmode contra una obertura ben irregular; obtingué qualitat de més, però amb molt poc temps per acabar la partida, els peons rivals no van tenir aturador... Llàstima!
Figueras s’enfrontà al mestre català Castany, el qual tot i menjar-se un peó de gambit un pèl enverinat, mantingué contrajoc i s’endugué el punt.
Tordesillas va jugar de nou el seu esquema d’atac amb blanques; no resolgué al mig joc i al final de torres i peons, jugà amb precisió la coronació del peó de torre que decidí.
Martos va demostrar bona capacitat de càlcul en posicions obertes de peces múltiplement amenaçades; al final, l’escac continu rival va impedir-li la victòria... Llàstima!
Vilalta va dominar el centre i atacava el flanc de rei, però no sentencià fins al final de torres i peons, on tornà a fer valer la seva dilatada experiència.
Sendarrubias, contra el segon dels Castany, va sortir de l’obertura buscant les taules; mantenint-ne opcions fins al final, però al límit del temps el rival continuà jugant amb precisió i s’endugué el punt.

La classificació, després de quatre jornades és:

Equip
Victòries
BENAVENT
4
BALAGUER
3,5
IVARS
3
VALLFOGONA
2
BALÀFIA
2
GUISSONA
1,5
TÀRREGA B
1,5
TORÀ
1
LA SEU
1
ELEFANT
0,5

Diumenge vinent, el desplaçament és a Balaguer i les expectatives són molt poc favorables.
L’equip porta només el 38% de partides guanyades i tots els jugadors ja han conegut la derrota. Cal aprendre’n com diu: “Als escacs, aprendràs més d’una partida perduda que de cent guanyades” (Anatoly Karpov, GM rus, 1951; campió del món 1975-1985 i 1993-1999).