dimecres, 16 de febrer de 2011

L’Elefant ensopega

El diumenge proppassat, l’Elefant de Solsona va ensopegar a Ivars d’Urgell, cosa que deixa l’equip ancorat a la cua de la classificació de la Preferent de Lleida.

L’Ivars és un equip modest, però va saber aprofitar les oportunitats. Fent un símil futbolístic, l’Ivars encadenava un parcial 6-0, on els dos primers punts eren dels solsonins en pròpia porta. La reacció solsonina va arribar, però tard, deixant un resultat 6-4.
Per ordre de forces, l’Elefant de Solsona alineà: J.Figueras (0), X.Sendarrubias (1), J.Rosés (1), M.Anton (0), J.Tordesillas (1), R.Pujol (1), J.A.Blanch (0), C.Martos (0), amb dos taulers vacants.

Blanch va jugar a remolc una defensa espanyola i arribava a un final amb peó de menys, que el rival va saber aprofitar.
Martos no va jugar còmode contra una defensa siciliana, fins al punt de perdre peça i, posteriorment, la partida.
Anton es veia sorprès per una defensa escandinava, la partida derivà totalment oberta i el rival aprofità la debilitat del rei del solsoní.
Figueras responia amb una defensa nimzoindia efectiva, però en sortir del mig joc, un error de càlcul entre torres i peces l’obligava a abandonar.
Sendarrubias va jugar una obertura anglesa amb un punt d’agressivitat que, en desbloquejar el centre, li permetia guanyar peó i després alfil, obrint el marcador pels solsonins.
Tordesillas va jugar una partida dragon-khan d’alternança d’avantatges. Quan al final semblava que la qualitat de menys el faria perdre, un oportú salt de cavall girava definitivament la partida.
Restaven els dos jugadors amb millor estat de forma: Rosés i Pujol, que a hores d’ara, guanyarien 14 i 31 punts ELO respectivament de rànquing.
Rosés, contra Solé (un dels jugadors de la província amb una carrera més dilatada) hagué de fer front a un plantejament molt posicional. La paciència fou virtut i arribà al final amb avantatge d’alfil contra cavall i algun peó de més.
Pujol va tornar a donar la sorpresa contra un rival que li treia més de 170 punts ELO. Davant una defensa Caro-Kann, va anar de menys a més. Torpedinava la situació amb sacrifici d’alfil quan s’entrava als darrers 10 minuts per bàndol i la variant que es produí li donà la victòria.

La classificació, després de tres jornades és:

Equip
Victòries
BENAVENT
3
BALAGUER
2,5
VALLFOGONA
2
IVARS
2
TÀRREGA B
1,5
BALÀFIA
1
TORÀ
1
LA SEU
1
GUISSONA
0,5
ELEFANT
0,5


Diumenge vinent és vital aprofitar el factor camp i derrotar al Guissona. Com sempre, hi sou convidats, al Club Sant Jordi, des de 2/4 de 10 i durant tot el matí.

Tot i ser cuers, cal tenir psicologia i la ment forta: “Els escacs són una guerra sobre un tauler. L’objectiu és esclafar la ment de l’adversari” (Bobby Fischer, GM nord-americà 1943-2008, campió del món 1972-75).