dimecres, 9 de febrer de 2011

L’Ajuntament de Solsona estalvia 2.250 quilos de CO2 l’any amb l’ús de paper amb criteris mediambientalsEl consistori solsoní ha adoptat una circular interna en què es compromet a utilitzar paper reciclat al 100 per cent i lliure de clor. De fet, des del tercer trimestre de l’any passat, les oficines municipals han anat adaptant-se progressivament al Programa de foment de la compra pública sostenible de la Diputació de Lleida i el Centre Tecnològic Forestal de Catalunya (CTFC). Gràcies a aquesta mesura, segons càlculs del tècnic de l’ens de recerca solsoní Francesc Cots, “l’Ajuntament s’estalviarà anualment aproximadament 2.250 quilos de diòxid de carboni, una quantitat equivalent a un viatge en cotxe de 13.500 quilòmetres”.

Aquesta política “té un impacte molt important en la prevenció de residus, l’estalvi energètic i la disminució de diòxid de carboni”, assegura Cots, que assessora l’Ajuntament en aquesta qüestió, ja que es calcula que el paper reciclat utilitza la meitat de l’energia i un 10 per cent de l’aigua necessària per produir paper blanc de fibra verge, generant 900 grans menys de CO2 per quilogram. A més, “s’evita produir les emissions més contaminants del procés de fabricació derivades del blanquejat del paper amb clor”.

El paper és un dels materials més utilitzats a les administracions públiques i té un caràcter simbòlic notable per al medi ambient en tot el seu cicle de vida, des de l’obtenció i utilització de la matèria prima, fins al procés de fabricació de la pasta de paper, el blanqueig, l’ús i la disposició.

Reducció del consum i reutilització

A més, per estalviar despeses, l’Ajuntament de Solsona ha adequat un espai a les oficines municipals per poder adquirir el paper en palets. Igualment, tal com expliquen els regidors de Medi Ambient i Administració i Hisenda, Jordi Fraxanet i Salvi Nofrarias, l’aplicació de criteris mediambientals també s’està estenent, de forma progressiva, en la compra de sobres, publicacions i material d’oficina reciclat, i va acompanyada d’una política de reducció del consum de paper a través de l’ús preferent de mitjans electrònics i l’adopció de pràctiques de reutilització. Segons Nofrarias, aquestes mesures reverteixen també en la disminució de la despesa generada en aquests productes.

L’adopció de la circular interna sobre la compra i ús de paper amb criteris mediambientals és la primera part de l’elaboració del manual de bones pràctiques a les dependències municipals, una de les accions que estableix l’Agenda 21 de Solsona. Per mitjà d’un acord de Ple, el novembre del 2009 el consistori solsoní va ser un dels primers de la demarcació de Lleida a incorporar-se a la Xarxa Compra Reciclat, una iniciativa del Centre Català de Reciclatge de l’Agència de Residus de Catalunya. Amb aquella adhesió es va comprometre a augmentar l’adquisició de productes reciclats i reciclables.  

Un treballador municipal fent ús de paquets de folis reciclats

                Solsona, 9 de febrer de 2011
Font: Ajuntament de Solsona