dijous, 17 de febrer de 2011

INNOVAR O MORIR


Dimarts passat, 8 de febrer, l’alumnat de Batxillerat de l’Institut Francesc Ribalta que cursa Economia i Economia de l’Empresa ens vam desplaçar a Manresa i vam visitar l’empresa Moltacte i posteriorment vam assistir a una xerrada a la FUB a càrrec de Joan Martí.

Una de les botigues Moltacte, una empresa, té com a primer objectiu el del benefici social, ja que aposta per contractar gent amb dificultats d’inserció laboral motivades per alguna discapacitat mental.  En aquest establiment ens van explicar que ja fa dos anys que el projecte tira endavant, i que actualment, a la botiga de Manresa ja han aconseguit contractar set treballadors. També vam viure de primera mà l’experiència d’un d’aquests treballadors, en Joan, que ens explicà que la feina l’ajuda a tirar endavant en el dia a dia, i que ha après a fer coses que mai no es pensava que podria arribar a fer (com atendre  la gent, o cobrar a la caixa).
Després d’esmorzar vam anar a la FUB. Era la segona part de l’excursió, una conferència a càrrec de Joan Martí, Gerent de Dinamització de Clústers del Centre d’Innovació Empresarial d’ACC1Ó. Aquesta xerrada ja des de bon principi es presentava molt interessant. Va durar poc més d’una hora, una hora en què Martí ens va fer canviar el punt de vista sobre les empreses catalanes. Ens vam poder adonar que, malgrat la situació actual,  sempre en podem treure conclusions positives; i el més important és com afrontem aquesta situació. Martí va encarar la xerrada des del punt de vista de personatges o empreses catalanes  capdavanteres mundials en els seus camps, i ens fan adonar que Catalunya va més enllà que el Barça i la cuina, i que hi ha empresaris que treballen i s’esforcen perquè dia a dia la seva empresa sigui puntera en el seu sector. Alguns dels exemples més destacats que va posar són: Casa Tarradellas (Osona), Munich (Igualada) o Compact Habit (Cardona). En Joan Martí va remarcar en tot moment que “No hi ha sectors més bons ni més dolents”, i que “tot comença amb ganes de canviar i innovar,  una empresa no es pot estancar, perquè és la seva fi”. Va acabar dient que “Catalunya té una producció molt diversificada, i comprant productes catalans podem fer augmentar l’ocupació a casa nostra; i així podem col·laborar per sortir de la crisi”.

Gerard Roca