dilluns, 28 de febrer de 2011

Idees i propostes pel Solsonès - Opinió Josep Àngel Colomés


El període 2007-2011 serà recordat a Solsona i el Solsonès com un dels més difícils. Hi ha hagut pèrdues irreparables, gent jove i amb il·lusions que ens ha deixat molt d'hora. També malalties que han destrossat famílies en molts casos. I igualment una crisi econòmica molt forta que ha estroncat esperances. Però malgrat tot, hem de tirar endavant. En el terreny polític s'han acabat moltes obres necessàries i s'ha treballat de valent per endreçar i millorar Solsona i el Solsonès en moltes matèries. Haver aprofitat, per exemple, el Pla de Barris, ha estat un gran encert.

Ara es divisen unes eleccions municipals. El nou període, 2011-2015, s'obra amb incerteses però també amb projectes. Si es mantenen els nivells de pressupostos municipals i comarcals, la comarca haurà de gestionar directament uns 80 milions d'euros en els pròxims 4 anys. Sí, es diu aviat, però els hauran d'administrar ajuntaments del Solsonès i Consell.

I després d'aquest llarg període d'inversions, ara més que mai haurà de ser el temps de les persones i el temps de les idees innovadores. En voldria exposar algunes.

Primera. En converses amb empresaris del Solsonès, es troba a faltar a la comarca, algun esdeveniment important que se sumi als ja destacats esportius, lúdics i culturals. La meva proposta és un congrés de turisme rural. Quatre dies en què experts i personalitats es congreguin a la nostra comarca per reflexionar, promocionar i millorar el turisme que tant ens afecta. Crec que no se'n fa cap de congrés d'aquestes característiques i seria una idea pionera per fer avançar la comarca.

Segona. Solsona, per exemple, té grans equipaments i més que en tindrà. La sala polivalent ja és una realitat i el centre cívic i la biblioteca se sumaran a tots els altres edificis que basteixen amb molta força les possibilitats de Solsona i el Solsonès. Però cal, urgentment, buscar la manera de gestionar-los i aprofitar-los al màxim. No pot ser que la sala polivalent s'usi tan poc amb els diners que ha costat. El problema és complex però una comissió que s'encarregués del tema la trobaria encertada.

Tercera. És important que vinguin més empreses al Solsonès. Cal recuperar l'embranzida perduda. Algunes empreses estan tornant de Xina pels costos de desplaçament de mercaderies. Potser caldria una comissió que impulsés aquest tema i aportés solucions eficaces. Potser alguna empresa vindria gustosa al Solsonès si se li proposés. Cal moure's en aquest sentit.

Quarta. Pensar quin són els productes més rellevants del Solsonès i exportar-lo mitjançant botigues. És a dir, si el Solsonès destaca per generar una varietat de productes càrnics i ecològics importants, crear botigues “Solsonès” arreu del territori per vendre la nostra comarca, els nostres productes i el nostre turisme. Això podria generar molts llocs de treball. Qui ho hauria d'impulsar? Potser la unió de diversos productors juntament amb agents turístics i amb la suma de les institucions.

En fi, Solsona i el Solsonès, malgrat les dificultats té esperança. Per aquest motiu animo a què la gent que es presenta a les pròximes eleccions i altres persones sensibles amb el que a tots ens afecta, aportin les seves idees i les seves solucions. Tots som necessaris si volem que el Solsonès tiri endavant.