dimecres, 2 de febrer de 2011

Els escacs comencen amb derrota, club d'escacs l'Elefant de Solsona


Diumenge passat, 30 de gener, va començar de nou el Campionat de Catalunya d’Escacs per Equips 2010, on l’Elefant de Solsona tindrà el repte de mantenir-se a la categoria Preferent, el top-10 de província de Lleida.

El primer rival, el Benavent, va ser força superior, de fet és un dels candidats al títol. En resultà una derrota solsonina més àmplia del compte: 8,5 - 1,5.
Per ordre de forces, l’Elefant de Solsona presentà la següent alineació: J.Figueras (1), X.Sendarrubias (0), J.Rosés (1/2), M.Anton (0), J.Tordesillas (0), R.Pujol (0), J.A.Blanch (0), C.Martos (0) i vacants els dos darrers taulers.

Malgrat la desigualtat entre rankings de jugadors, les partides estaven igualades, però poc a poc s’anaren decantant del bàndol del Segrià. Anton es llançava al flanc de dama i deixava desatès el seu enroc, cosa que fou mortal. Blanch va jugar amb seny l’obertura siciliana i el mig joc posterior, però el rival no va fallar. Tordesillas va obrir l’enroc i sacrificava peça tot llençant un atac contra l’adversari, però la rèplica va ser precisa i l’atac fou fallit.
Figueras va jugar piano piano, collant al rival, incomodant-lo amb un cavall saltaire, apurant-lo de temps i obligant-lo, al final, a abandonar, tot fent el punt d’honor. Martos va jugar sense nervis ni arronsar-se, sortint bé de l’obertura, controlant fianchettos i si al mig joc no li haguessin caçat peça, el resultat hauria estat diferent. Sendarrubias va jugar amb un posició massa àmplia i, alhora, feble, que li reportà incomoditat; sortia del mig joc amb peó de menys i al final en perdia un segon ja sense opcions...
Ben diferent es mostrà Rosés, contra l’actual campió provincial juvenil, on va jugar-li obert i de tu a tu; el temps s’esgotava pel solsoní, però va demostrar temprança i que la seva posició no era pas inferior, sinó de taules.
Per últim, Pujol, contra un rival 300 punts ELO superior, va fer front a una defensa escandinava amb el seu particular joc sòlid i un punt agressiu; fins a la fi va tenir opcions de victòria que no va ser, una llàstima...

Diumenge vinent, tornem de nou al Club Sant Jordi, des de 2/4 de 10 i durant tot el matí podreu veure el matx contra el Tàrrega-B.

Com a la temporada passada, adjuntarem una frase cèlebre a cada crònica. Després de la contundent derrota inicial, no cal precipitar-se; s’escau: “El que els escacs ensenyen és que cal mantenir la calma i pensar si realment és bona idea la jugada que farem” (Stanley Kubrick, cineasta americà, 1928-1999).