dilluns, 14 de febrer de 2011

El Papa aprova la canonització de l’espanyola Bonifàcia Rodríguez de Castro

14.02.2011 El Vaticà ha anunciat avui la pròxima celebració, el dilluns 21 de febrer, del Consistori Ordinari públic en el que es decidirà la data de canonització de Bonifàcia Rodríguez de Castro, la fundadora de la Congregació de “Las Siervas de San José”, per a la promoció social i cristiana de les dones treballadores.

Santificació en el treball

La mare Bonifàcia, original de Salamanca, va ser beatificada el 9 de novembre de 2003 per Joan Pau II.

Nascuda a Salamanca i orfe de pare molt aviat, Bonifàcia va viure en la seva pròpia carn el drama de les condicions de treball de moltes dones obreres durant el segle XIX.

Sentint des de molt jove una vocació religiosa, es va trobar amb el jesuïta català Francesc Xavier Butinyà i Hospital (1834-1899), qui va arribar a Salamanca l’octubre de 1870 amb una gran inquietud apostòlica cap el món dels treballadors manuals.

Animada per ell, va fundar la Congregació de “Siervas de San José” amb la finalitat de crear “Cases-Taller de Nazaret” per dones pobles que no tenien feina, on se’ls ensenyés un ofici i es dignifiqués la seva vida.

Uns anys després, per la desunió que van sembrar alguns eclesiàstics a Salamanca i marginada per les seves filles espirituals, Bonifàcia va ser destituïda com a superiora i orientadora de l’Institut.

Davant les humiliacions, els menyspreus i les calúmnies que va rebre, la seva resposta va ser el silenci, la humilitat i el perdó. Venerada com una santa, va morir a Zamora el 8 d’agost de 1905 deixant com herència un camí d’espiritualitat basat en la santificació del treball unit a la oració en la senzillesa de la vida diària.

En la cerimònia de la seva beatificació, Joan Pau II va afirmar: “Les paraules de Jesus a l’Evangeli proclamat avui: No feu de la Casa del meu Pare una casa de mercat, interpel•len a la societat actual, temptada a vegades a convertir-ho tot en mercaderies i guanys deixant de banda els valors i la dignitat que no tenen preu. Sent la persona imatge i llar de Déu, fa falta una purificació que la defensi, sigui quina sigui la seva condició social o la seva activitat laboral”.

“A això es va consagrar enterament la beata Bonifàcia Rodríguez de Castro, que sent ella mateixa treballadora, va rebre els riscs d’aquesta condició social en la seva època. En la vida senzilla i oculta de la Sagrada Família de Nazaret va trobar un model d’espiritualitat del treball, que dignifica la persona i fa de tota activitat, per humil que sembli, un oferiment a Déu i un mitjà de santificación.

“Aquest és l’esperit que va voler infondre a les dones treballadores, primer amb l’Associació Josefina i després amb la fundació de “las Siervas de San José”, que continuen la seva obra al món amb senzillesa, alegria i abnegació”.