dimarts, 25 de gener de 2011

‘Si tens una mascota, fes-li el carnet!’, nova campanya de l’Ajuntament solsoní

Fins a l’1 d’abril s’eximeix els propietaris de pagar la taxa municipal corresponent L’Ajuntament de Solsona posa en marxa una nova campanya adreçada a les persones titulars de gossos. Amb el lema “Si tens una mascota, fes-li el carnet!”, les regidories de Medi Ambient i Governació, juntament amb la Policia Local, fan una crida a inscriure al cens municipal els animals de companyia, especialment gossos, gats i fures. Els propietaris de mascotes que les censin abans de l’1 d’abril són exempts de pagar la taxa corresponent, que és de 10 euros.

Es demana als solsonins que regularitzin la situació dels seus animals domèstics –en aquests moments es posa èmfasi sobretot en els gossos– adreçant-se a l’Oficina d’Atenció Ciutadana (OAC) de l’Ajuntament amb les dades facilitades pel centre veterinari. Així ho estableixen la Llei 22/2003 de protecció dels animals i l’Ordenança reguladora de la tinença, el comerç i la recollida d’animals domèstics. Prèviament, és un requisit indispensable haver dut a terme la identificació de la mascota mitjançant microxip. Des d’ara i fins a final de març la campanya és exclusivament informativa i el cens és gratuït. 

“S’ha detectat que a Solsona molta gent amb animals a casa no és coneixedora de la normativa existent”, assegura Jordi Fraxanet, regidor de Medi Ambient, fet pel qual s’ha decidit realitzar una campanya de conscienciació per a la tinença cívica de gossos i altres animals de companyia. “Tampoc fins ara no hi havia hagut un interès per part de l’Administració a posar-nos al dia d’acord amb la legislació catalana”.

El microxip, obligatori

Amb tot, “qualsevol gos no identificat és un problema per diversos motius”, explica Fraxanet: d’una banda, si l’animal sense microxip es perd, costa més identificar-lo i que el seu propietari pugui recuperar-lo; de l’altra, si s’ha produït un abandonament, qui l’ha perpetrat queda impune, i en un cas d’atac comès per l’animal a un ciutadà tampoc no se’n pot reconèixer el responsable. “Passejar amb un gos sense haver-lo censat i sense microxip és com conduir un cotxe sense matrícula ni assegurança”, expressa amb un símil el regidor de Medi Ambient. “És necessari adequar-nos a la normativa vigent per protegir els drets dels animals, dels seus propietaris i dels ciutadans en general”. 

La Policia Local va començar la setmana passada a informar a peu de carrer els veïns que passegen gossos per la via pública sobre els seus deures i la necessitat de dur a sobre el carnet de l’animal. Els lliura un tríptic informatiu, que també reparteixen els veterinaris, i els recorda l’obligació de registrar l’animal i de recollir-ne els excrements. Durant la primera setmana, la campanya ha arribat a una dotzena de persones per aquesta via. Prèviament, els responsables municipals van mantenir una reunió amb els veterinaris del municipi per activar la campanya.

Des de principi d’any, a l’OAC s’han emès una vintena de carnets, en què consten les dades bàsiques de la mascota (nom, espècie, raça, data de naixement, codi del microxip, color i alguna particularitat) i les del propietari per poder-lo localitzar en cas que sigui necessari.

A banda d’això, per als gossos considerats potencialment perillosos, se segueix un protocol específic, ja que en aquests casos l’OAC requereix també una pòlissa d’assegurança i les proves psicotècniques de totes les persones que treuen a passejar-los. Sempre és el veterinari qui determina si l’animal és de raça perillosa.  

Lluita contra els excrements

L’Ajuntament i la Policia Local aprofiten la campanya “Si tens una mascota, fes-li el carnet!” per recordar també als propietaris de gossos l’obligació de garantir la convivència ciutadana recollint-ne els excrements de la via pública. En aquest cas, l’incompliment de la normativa també és sancionat amb multes de 40 euros. El setembre del 2009 va posar-se en marxa una campanya sota el lema “Si surts amb el gos o la gossa, llença’n la caca a la brossa!”. Des d’aleshores, s’han instal·lat noves papereres en aquells punts o itineraris del municipi més freqüentats en les passejades amb gos, com el Camp del Serra o els camins de la depuradora i de la Mare de la Font. 

Tanmateix, el consistori continua rebent queixes ciutadanes per l’incivisme en relació a les deposicions canines, tal com constata el regidor de Medi Ambient. “En aquest àmbit també és necessari que molta gent canviï d’hàbits”, diu Jordi Fraxanet. Un dels mals hàbits al qual l’Ajuntament ha de fer front és el de permetre l’entrada de gossos en parcs infantils, jardins públics i places, malgrat la senyalització que adverteix de la prohibició.


              Solsona, 25 de gener de 2011
Font: Ajuntament de Solsona