dilluns, 31 de gener de 2011

La sala polivalent es convertirà en l’escenari dels actes diürns del Carnaval solsoní


L’Ajuntament cedeix gratuïtament les instal·lacions i fa una aportació de 10.500 euros per a l’edició d’enguany


La disponibilitat, per primera vegada, de la sala polivalent de Solsona per programar el Carnaval diürn és la principal novetat del conveni de col·laboració signat entre l’Ajuntament i l’Associació de Festes. El consistori cedeix gratuïtament l’equipament i subvenciona l’edició d’enguany amb 10.500 euros. Després de diverses negociacions, totes dues parts han arribat a un acord provisional, amb una vigència anual, per tal que aquest any s’explorin les possibilitats que permet el nou equipament municpal.

Divendres a la tarda van signar el conveni de col·laboració l’alcalde, David Rodríguez, i el president de l’entitat organitzadora del Carnaval, Joan Casals, amb la presència de la regidora de Cultura, Sara Alarcón. Segons aquest acord, l’Associació de Festes farà ús de la sala polivalent el 27 de febrer, per al ball d’assaig, i els dies 6, 7, 8 i 9 de març per acollir diversos actes diürns d’interior. Així mateix, del 21 de febrer al 3 de març s’hi habilitarà l’Oficina de Carnaval, que estarà oberta de les 7 de la tarda a les 10 de la nit. Durant el febrer també es duran a terme a la sala polivalent els assajos dels ballets i s’hi permetrà l’accés a les escoles per visitar els elements folklòrics.

Segons aquest conveni, l’Associació de Festes llogarà setanta llotges per instal·lar en aquest equipament durant els dies del Carnaval. D’altra banda, els beneficis del servei de bar que s’hi habiliti aniran en benefici de l’Associació. L’aportació econòmica de l’Ajuntament serà de 10.500 euros, a banda de la col·laboració en conceptes de publicitat i treballs de la brigada municipal. Finalment, l’entitat farà una donació al consistori de trenta-cinc exemplars del llibre El Carnaval de Solsona: la història d’un desafiament genuí, obra que edita enguany.

‘Aposta pels actes de dia’

“L’Ajuntament té l’interès a què l’Associació de Festes se senti còmoda en la utilització de la sala polivalent per organitzar el Carnaval”, apunta l’alcalde, David Rodríguez, que matisa que es tracta d’“un conveni de transició”. Aquest acord representa “una clara aposta per tots els actes de dia”, destaca l’alcalde. No obstant això, l’alcalde sosté que que la primera proposta de l’Ajuntament “no va ser ben entesa per l’Associació, ja que s’hauria estalviat els 14.000 euros de lloguer de la sala Xelsa”, fent al·lusió a l’oferiment de disposar de l’equipament públic també per a les convocatòries nocturnes del programa, i “hauria recaptat per a la festa tots els ingressos del servei de bar”.

“Però entenem que el volum de feina del Carnaval és molt elevat i l’Associació prefereix adaptar-se a un nou espai gradualment”, diu David Rodríguez. “La sala polivalent és absolutament nova i cal estudiar-ne bé totes les possibilitats”. En qualsevol cas, l’alcalde demana que, quan es faci balanç de la propera edició, es tingui en compte que “gràcies a la sala polivalent, el preu del lloguer de la sala Xelsa ha estat rebaixat substancialment”. També assenyala, com un avantatge d’aquest nou emplaçament, la disposició de les 150 places d’aparcament de l’edifici i del solar municipal disponible també per a l’estacionament al carrer de la Sardana.

Joan Casals argumenta que amb la primera proposta posada damunt la taula per l’Ajuntament a l’Associació no li sortien els números, en haver de renunciar als 15.000 euros anuals que hi destinaven les arques municipals, i els socis no la van acceptar. A més, “sempre ens ha interessat potenciar el Carnaval de dia, separant-lo dels actes nocturns, perquè és allò que ens identifica”. D’aquí que renegociessin el conveni, tot tenint present la situació econòmica actual i les polítiques d’austeritat de l’Ajuntament. Finalment es va optar per rubricar un acord per a la propera edició, atès que “és un any de crisi i tampoc no sabem com funcionarà la sala, ja que necessita un rodatge”. “L’any que ve tornarem a asseure’ns per parlar-ne”, subratlla Casals.

Un equipament reivindicat pel Carnaval

En qualsevol cas, la disposició de la sala polivalent per a la celebració del Carnaval és una de les antigues reivindicacions que van impulsar la seva construcció, tal com destaca Sara Alarcón. “La insistència de l’Associació de Festes del Carnaval, manifestada tant en l’àmbit popular com l’institucional, va contribuir a fer realitat aquesta infraestructura”, recorda. “És un equipament carregat d’oportunitats i possibilitats de creixement”, afegeix la regidora de Cultura. La voluntat del consistori, amb aquests acords de col·laboració, és que “les despeses estructurals no hipotequin ni ofeguin el Carnaval de la ciutat, el de carrer, el de dia”.   

El Carnaval de Solsona se celebrarà del 3 al 9 de març, si bé a partir del 25 de febrer ja tindran lloc alguns actes previs. Tota la programació es pot consultar en línia a través del web www.carnavalsolsona.com.
 
              Solsona, 31 de gener de 2011
Font: Ajuntament de Solsona