dimarts, 14 de desembre de 2010

Valoració del tast d’infusions i condiments a base de plantes aromàtiques i medicinals


Organitzat per l’Àrea de Productes Secundaris del Bosc del CTFC, va comptar amb la col·laboració d’una vintena de persones voluntàries

El passat dia 30 de novembre 2010 va tenir lloc al restaurant Can Mascaró, de Solsona, un tast d’infusions i condiments a base de plantes aromàtiques i medicinals cultivades a Andorra.
Des de fa 3 anys l’Àrea de Productes Secundaris del Bosc està assajant el cultiu de diferents espècies de muntanya (Artemisia dracunculus, Actostaphyllos uva-ursi, Filipendula ulmaria, Hyssopus officinalis, Melissa officinalis, Mentha viridis, Mentha pulegium, Origanum vulgare, Rosa canina, Sambucus nigra, Satureja montana Thymus serpyllum) en el marc d’un projecte de l’Associació de Pagesos i Ramaders d’Andorra, subvencionat pel Govern d’Andorra.
L’objectiu d’aquest tast era el de poder avaluar organolèpticament diferents condiments i infusions elaborades amb aquestes plantes i d’altres plantes autòctones. El tast va comptar amb la col·laboració de 20 voluntaris, els quals van poder tastar 12 infusions diferents (des de digestives, diürètiques, sedants fins a analgèsiques) i 9 condiments (per amanides, tomàquet amanit, verdura a la brasa, sopa de pa, arròs, pasta amb salsa de tomàquet, carn a la brasa, carn estofada i peix), valorant diferents proporcions en les infusions, i el fet de posar o no posar herbes en els plats.
Entre les infusions que van agradar més n’hi ha una de reforçant del sistema immunitari, una d’antisèptica buco-faríngea, una de sedant, una diürètica i una refrescant a base de fruits. Les que menys, totes aquelles que contenien espècies amargants com la ulmària o el dent de lleó (Taraxacum officinale).
I pel que fa als condiments, van tenir molt d’èxit l’amanida i la pasta amb herbes, així com també el pollastre a la brasa i el tomàquet amanit.
Tanmateix, cal esmentar que la gent no acaba d’acostumar-se a gustos com l’estragó, més habitual en altres cuines com la francesa.