dijous, 9 de desembre de 2010

Entrevista a Jean-Alin Avram – Josep Àngel Colomés


Jean-Alin Avram (11-11-1980) va néixer a Alba Iulia (Romania), la capital històrica de Romania que actualment compta amb uns 70.000 habitants a Transilvània, al centre del país. Fill únic de pare senegalès i de mare romanesa, fa 3 anys va agafar les maletes i aprofitar millors oportunitats a Solsona, a rel d'una trucada de l'entrenador Sorín Pop. En aquell moment i amb 27 anys estava vivint un moment difícil al seu país. Fins al moment havia viscut del futbol entrenant cada dia dues hores i cobrant poc (150-200 euros al mes), però l'opció de venir a Solsona li va obrir camins. En arribar aviat va trobar feina en una empresa que fa poc ha hagut de tancar i va jugar a l'Arrels, al Cardona i ara és, fent un símil amb el Barça, el Busquets del CF Solsona. Se sent bé entre nosaltres i parla català, castellà i romanès. S'alegra d'haver tingut la sort de tenir companys que sempre li han parlat en català. Ell, sense por, millora la seva destresa idiomàtica dia a dia. Li agradaria viure aquí molt de temps, treballar i consolidar-se com un català més, perquè ja se'n sent. Ha après a jugar a la botifarra i m'invita a fer una partida. El seu bon humor i la seva senzillesa entusiasmen.

Com et sents al CF Solsona?
Ja fa gairebé dos anys que estic jugant aquí al CF Solsona i estic molt bé, em sento molt apreciat per  tots aquells que tinc al costat.

I aquest diumenge vas marcar un dels teus primers gols?
L'any passat vaig marcar cinc gols. Però aquest any fins a la jornada 11 no he pogut marcar el primer. Ara ha vingut: amb treball, humilitat i actitud. Esperem que en marquem més.

Tu jugues a la mateixa posició que el Sergio Busquets al Barça?
Sí. M'encanta Sergio Busquets. Ha estat un exemple per tothom.

Tu ets una mica més ofensiu perquè el Sergio Busquets no estem acostumats a veure'l a marcar?
Aquest nivell potser em dóna més tranquil·litat. Puc pujar en córners i marcar de cap. Gairebé sempre marco de cap. Contra la Seu, en una jugada fluïda, el Joanet em va fer una centrada a l'àrea i vaig rematar de cap per fer el gol.

Creus que hi ha molta diferència de nivell entre un equip com vosaltres i la Seu?
No, crec que no. No volem buscar excuses però creiem que l'àrbitre va influir una miqueta en el partit. Però vam perdre i hem de saber perdre. No podem guanyar tots els partits que juguem.

Entreneu molt? Com et prens els entrenaments?
Hi ha molt bon ambient dins de l'equip. El millor que ha fet el Prieto, l'entrenador, és motivar a l'equip, com ell mateix ha dit. I sí, m'ha motivat moltíssim. Entrenem dues vegades per setmana i jo, a més a més, cada dijous me'n vaig a córrer pel meu compte.

Creus que podeu estar a dalt i així complir el somni del Prieto?
L'objectiu és pujar a 2a catalana. Hi ha una oportunitat històrica per pujar. Els jugadors són molt joves, de 18, 19 anys, 22. Bé, jo en tinc 30 però això no vol dir que estigui acabat. I és això, tenim jugadors molt joves, amb molt potencial i tenim aquesta oportunitat històrica. L'equip no hi ha arribat mai a 2a catalana.

Vas arribar fa 3 anys a Solsona. A Romania havies jugat a categories altes?
Amb 19 anys vaig debutar a 2a divisió. Seria com aquí, més o menys, 1a catalana. Però a Romania si no tens recolzament financer tens problemes per progressar. És molt difícil. Ara m'he acomodat, m'he integrat aquí amb vosaltres, els catalans. I bé, estic molt còmode i molt bé.

Vas venir aquí per trobar una oportunitat de feina?
He vingut per treballar. Ara estic a l'atur perquè l'empresa on treballava ha hagut de tancar. Ara estic buscant una feina. Però és un sentiment difícil d'aguantar. Tinc la mare a Romania, el pare no sé on. I bé, la vida ha anat així. A mi m'agradaria fer la vida aquí. A veure si trobo un lloc de treball. Al futbol encara aguantaré dos o tres anys més, això segur. I de mica en mica ho anirem veient.

A Romania la situació és tan dolenta com sembla? La gent ha de marxar perquè no hi ha oportunitats?
És un país molt bonic, hi ha molts paisatges, però econòmicament la situació és molt greu. Hi ha gent que té molts diners però hi ha molta gent que no pot viure. Sí que hi ha treball però com a molt cobres 250 euros si treballes molt. Jo he vingut però no havia sortit mai del país. He sortit, m'he integrat de mica en mica i crec que cada romanès que ha sortit del país i ha pogut treballar a fora està millor. Això va a missa.

Hi ha bona formació a Romania?
Jo he estudiat durant 12 anys. Vaig fer l'escola general durant 8 anys i després vaig anar en un altre poble en un col·legi esportiu durant 4 anys. Hi ha universitats, gent molt intel·ligent. Per exemple, metges o enginyers que surten del país i se'n van a treballar a Anglaterra, a Espanya, a Itàlia... per cobrar més. Hi ha molta educació però econòmicament estem malament. Potencial n'hi ha molt però no es cobra bé. El treball no és pagat com s'hauria de pagar.

Vas venir perquè coneixies algú de Solsona?
Sí, el Sorín Pop, que m'ha ajudat moltíssim en tots els sentits. El coneixia i em va convèncer perquè vingués a jugar a futbol ja que em quedava sense equip a Romania i estava cansat de cobrar tan poc. Ell em va dir que m'ajudaria a buscar feina i així va ser. Vaig parlar amb la meva mare i li vaig dir que volia aprofitar l'oportunitat que se'm brindava.

Trobes a faltar Romania?
Sí. És el meu país. Jo ho veig normal que estigui a la UE Romania. I ara crec que millorarà, però de mica en mica. Les coses suposem que aniran millor.

Com veus la comunitat romanesa de Solsona?
Uns s'han integrat perfectament i altres no tant. Però moltes vegades he vist que si un fa una ruqueria han de pagar tots. Es generalitza. I crec que no és just això perquè pateix qui no ha de patir.

Allà quina religió teniu?
Som ortodoxos. Va venir el papa Joan Pau II el 1999. Som ortodoxos però també hi ha molts catòlics. Jo sóc ortodox.

I practiques aquí?
A vegades vaig a missa. Tinc una Bíblia. M'espavilo.

Ajuda la fe?
Sí, perquè un futbolista té els seus sentiments, les seves creences... Una Bíblia al costat l'important és que no fa mal, fa bé.

Vols donar algun missatge als solsonins o als romanesos que estan a Solsona i, per tant, ja són també solsonins?
Els recomano que comencin a parlar català. En tenen oportunitat perquè hi ha cursos. Jo he estat afortunat per un company que sempre em parlava en català. I que s'integrin, que facin amics i que comencin a jugar a la botifarra, que és molt interessant això.