dijous, 9 de desembre de 2010

Entrevista amb Josep Manel Prieto, entrenador del 1r equip del CF Solsona – Josep Àngel Colomés

Arribo 15 minuts abans de l'entrenament que el primer equip del CF Solsona (1a territorial grup 5) fa els dimarts. Aquest dia de la setmana el tècnic només compta amb la meitat de la plantilla. La resta (l'equip és molt jove), està estudiant a Barcelona. L'equip, però, malgrat entrenar només dues vegades per setmana, està signant una gran inici i em disposo a parlar amb l'entrenador del conjunt des del març. Es diu Josep Manel Prieto (Sant Joan de Vilatorrada, 1-4-1964). Copso en ell ganes des del primer moment. Em parla meravelles del Joan Solé (del Solvi), diu “recull pilotes, treballa i treballa, és una màquina...”. Denota que se sent a gust amb el club i que, malgrat el seu extens currículum, manté la il·lusió del primer dia i vol quedar-se molt temps a Solsona. Ja com a jugador va tenir una trajectòria brillant debutant a tercera divisió amb el Manresa. Com a entrenador ha recollit èxits importants. Des de l'arribada al futbol base del Sant Fruitós ha anat madurant. Després de passar pels equips cadet i juvenil de lliga nacional del Manresa va guanyar la 2a regional amb el Sant Pau. Amb el Taradell a preferent es va trobar un ambient molt semblant al del Solsona d'ara, un equip amb només gent del poble amb molta il·lusió que va quedar segon. Seguidament Martinenc, Puig-Reig i Rubí abans de fer estància a la banqueta de la nostra ciutat.

I així que ja el conec, passo a fer-li l'entrevista. Les seves respostes denoten constantment optimisme i il·lusió. La seva manera de parlar sembla talment la pilota al terreny de joc, amb velocitat, amb alegria, amb determinació, vivaç, joiosa, jovial...

Com valores aquest gran inici de temporada amb el CF Solsona?
Jo sabia que l'equip aniria a més però no tan ràpid. L'equip és molt jove, molt jove, molt jove. L'equip de l'altre dia és que hi havien molt jugadors que debien tenir 18 anys. És que 18, 19, sembla juvenils. Porto un equip que és com si portés el juvenil A del Manresa perquè són molt joves. Però jo estic molt content perquè l'equip ja va millorar molt i té moltes ganes. La clau són els jugadors, que tenen moltes ganes. I amb el seu equip, la seva ciutat, ho senten molt i només el que intento és enfocar l'equip a una manera de jugar, a una manera d'entrenar una miqueta més forta, més adient. Però la clau de l'equip són els jugadors. Jo esperava que anirien a més però no tan ràpid.

Hem de tenir els peus també a terra perquè jo em recordo que vaig arribar aquí al mes de març i l'equip tenia 20 punts. Ara en tenim 19 i ha començat la lliga. Però no podem passar d'anar penúltims a ser campions de lliga. Jo penso que aquest equip té projecció. A veure, pugen 12 o 13, hem d'estar aquí i que tan de bo estiguem a dalt, però la nostra intenció és quedar dels 11, 12, 13 primers i pujar a 2a catalana. És l'objectiu d'aquesta temporada. El campió de la categoria puja a primera catalana. Però jo penso que hi ha l'Almacelles i l'Andorra que tenen més pressupost, entrenen tres dies a la setmana, experimentats.

Jo tinc l'esperança de què el nostre equip estigui encara més amunt però, esclar, no és fàcil.

Com et sents aquí a Solsona entrenant?
Molt bé, de veritat. No pensava que estaria tan bé. Jo vaig arribar aquí a veure què tal. Un equip de poble... I hi ha llocs que sí i llocs que no. Però aquest és un lloc que sí. Ja del principi vaig entrar bé, molt ambient, súper agradable la gent, m'han acollit molt bé. I l'equip també. Molt seriós i educat. Hi ha llocs que sí, ja em va passar a Taradell, un equip molt semblant. I vaig mirar l'altre dia els resultats del principi i estem igual. Jo pensava, i li vaig dir a la meva dona, estem igual. Al lloc 5, 6, i estem al mes de novembre. I a Taradell l'equip va anar 1r, 2n, 1r, 2n i al final va quedar 2n. I s'assembla però penso “no és el mateix perquè allà entrenàvem tres dies a la setmana, aquí entrenem un dia amb tota la plantilla que és el divendres i el dimarts som la meitat. Els altres són a Barcelona estudiant. És diferent. La llàstima és aquesta, que no tingui tots els dies per estar aquí amb aquesta gent que té tantes ganes. I penso, síper content, tan de bo pugui estar aquí moltes temporades, tan de bo pugui estar aquí fins que es cansin.

I quin creus que pot ser el sostre d'un lloc com Solsona que té aquesta projecció?
Ara amb la restructuració del futbol català hem d'estar a 2a catalana. Però ull, la base de tot això és la il·lusió, a part de què cobrin o no. Aquí ara hi ha una generació bona. En ve una altra també de bona en el juvenil, són de segon any. Jo penso que hem d'aprofitar aquests veterans que tenim, més els joves que tenim ara, més els que vindran ara i crec que en 2, 3 o 4 temporades podem estar a 2a catalana i intentar l'assalt a 1a catalana. Jo penso que tenim potencial d'aquest.

Quina és la teva filosofia del futbol?
Jo m'adapto a allò que tinc. Jo sóc molt “futbolero”, m'agrada el bon futbol, jo tinc molt gust per això. El bon futbol no és només el Barça, el 4-3-3 del Barça tan espectacular. Bon futbol és jugar bé, estar ben col·locat, aprofitar el que tenim, motivar el jugador. Jo penso que el millor que he fet aquí ha estat motivar el jugador

I el teu sistema de joc quin és, és ofensiu, defensiu?
Sí, la veritat és que m'agrada jugar a l'atac però també penso que no podem guanyar 8 a 4 o 8 a 6. Ull, jo treballo molt el tema defensiu però sóc un enamorat del futbol d'atac, de sempre. Però, clar, si treballem bé el bloc compacte, que ataqui bé, defensi bé... Jo sóc molt ofensiu, ho reconec, però cada vegada he treballat molt el tema defensiu que no tenia el Solsona abans.

Quins valors creus que han de tenir presents els jugadors per encarar els entrenaments, els partits?
La predisposició dels jugadors és impressionant. Tenim 21, 22 jugadors. A mi em sap greu quan desconvoco 2, 3. De moment no m'està passant però al final pot passar. Ara perquè tenim lesions, sancions... i desconvoco 1, 2 cada partit, però... és que desconvoco jugadors i estan aquí, a la grada, vénen al vestidor... Això és que... no té preu. La veritat és que contentíssim i em sap greu per jugadors que estan entrenant bé que no puc convocar i han de tenir la seva oportunitat. Però, clar, només puc convocar 17, 18 jugadors.

I en la nova junta, perceps il·lusió també?
Contentíssim, amb l'antiga també. La Montse, que em va fitxar amb el Puig i aquests, la veritat que molt bé. Em van recolzar al màxim. I l'actual igual. Amb el Joan, amb l'Isidre, amb tots aquests, de veritat. Millor no puc estar.

Un desig per aquesta temporada?
Estar a dalt.