dimecres, 1 de desembre de 2010

El folklore geganter solsoní celebrarà amb una sortida extraordinària la presa de possessió del nou bisbe


Xavier Novell signarà el llibre d’honor de l’Ajuntament i, tot seguit, participarà en la baixada d’autoritats 

El segon diumenge de desembre, dia 12, el protocol civil i l’eclesiàstic s’imbricaran a Solsona amb motiu de l’ordenació episcopal i presa de possessió de la diòcesi de Xavier Novell, bisbe electe. Un dels elements més característics del programa és la participació del folklore geganter del Corpus i la Festa Major. Tal com fixa el seu protocol escrit, una sortida extraordinària ha d’haver estat aprovada per l’Ajuntament –ho va fer en l’últim Ple, dijous passat, per unanimitat–, la Confraria de la Mare de Déu del Claustre i l’Agrupació de Geganters.

Segons estableix la tradició, la corporació local participarà en l’acte amb una baixada d’autoritats de la casa consistorial fins a la catedral, acompanyats de la manifestació gegantera, l’Orquestra Patinfanjàs i els trabucaires. Està programada a les 4 de la tarda. Si bé habitualment el nou bisbe s’integrava en la comitiva una vegada finalitzada la celebració litúrgica per assistir al ball de l’àliga a la plaça Major, que simbolitza la benvinguda que la ciutat dóna al nou prelat com a personalitat significativa del municipi, aquest cop s’altera el programa de forma consensuada amb l’Ajuntament, l’Agrupació de Geganters i la Confraria.

Ball de l’àliga dins la catedral
Per desig exprés de Xavier Novell, en acabar l’ordenació episcopal i la presa de possessió, té la voluntat de romandre al temple per atendre els preveres i tots els feligresos que vulguin saludar-lo personalment. Per aquest motiu, preveient la llargada d’aquest moment, s’ha optat per programar el ball de l’àliga dins la catedral pels volts de 2/4 de 7, just abans d’iniciar la processó dels concelebrants i el comiat. Tenint en compte que la celebració pot finalitzar cap a ¾ de 7, les baixes temperatures de ple hivern i la foscor haurien deslluït la solemne dansa a la plaça Major.

Pel mateix motiu, en lloc de signar el llibre d’honor de l’Ajuntament després de la pujada d’autoritats per tornar a la casa consistorial, tal com van fer en el seu dia Antoni Deig i Jaume Traserra, el nou cap de la diòcesi solsonina deixarà constància del seu primer dia com a bisbe abans de la baixada, en un acte que es farà a la sala de plens a ¾ de 4 i en el qual l’alcalde, David Rodríguez, pronunciarà un discurs de benvinguda.

En aquesta rebuda institucional hi són convidats, per part de l’Ajuntament, el bisbe administrador apostòlic, Jaume Traserra, els presidents dels consells comarcals i alcaldes de les capitals de comarca –llevat de Manresa, que pertany a un altre Bisbat– de tot el territori diocesà, així com el germà Jaume Vergés, fill adoptiu de la ciutat, i presidents d’entitats socials del municipi. 

Debat sobre la política i l’Església
En el Ple municipal de dijous passat, es va donar llum verd a l’autorització perquè els gegants i els improperis surtin el dia 12. Tots els grups municipals hi van votar favorablement. Tanmateix, el portaveu d’El Comú, Martí Abella, va posar de manifest novament la necessitat que algun dia la ciutat faci un replantejament sobre el fet “que la classe política i l’Església vagin de la mà” en actes com aquest. “Sempre des del màxim respecte i la cordialitat”. En qualsevol cas, però, Abella va deixar clar que és del tot coherent que el folklore geganter participi en aquesta festa. 


        Solsona, 30 de novembre de 2010
Font: Ajuntament de Solsona