dimecres, 3 de novembre de 2010

L’alcalde de Solsona desitja al nou bisbe ‘tot l’encert del món’ i la ‘proximitat’ que requereix el càrrec


Xavier Novell és nomenat avui proposant-se continuar el treball de Jaume Traserra
 
L’alcalde de Solsona, David Rodríguez, en nom de la corporació local, desitja “tot l’encert del món en la nova etapa” que inicia Xavier Novell com a nou bisbe, el dia en què s’ha fet públic el seu nomenament en boca del seu predecessor, Jaume Traserra, a partir d’ara administrador apostòlic fins a la presa de possessió, que tindrà lloc el desembre. L’alcalde confia també que el nou bisbe “sabrà tenir la humilitat i la proximitat amb la gent que requereix el càrrec”.

El fins ara vicari episcopal de la diòcesi de Solsona i mà dreta de Traserra durant els nou anys del seu pontificat ha estat nomenat bisbe per part del Vaticà i anunciat públicament a les 12 en punt, hora de l’Àngelus, a la sala dels Sants Màrtirs. Aquest anunci, celebrat amb un repic de campanes, ha coincidit amb el dia de la festa de Sant Ermengol, bisbe d’Urgell, del qual se celebra el mil·lenari, i abans de la visita del Papa a Barcelona. 

Amb 41 anys, Xavier Novell es converteix en el bisbe més jove d’Espanya. Originari de la parròquia de Montfalcó d’Agramunt (Urgell), és doctor en Teologia per la Universitat Gregoriana, professor de la Facultat de Teologia de Catalunya , director de l’Escola de Formació de Laics de Solsona i va ser prelat de diverses parròquies de la diòcesi solsonina. Entre les iniciatives pastorals, Novell ha estat promotor de dos grups de nova evangelització i ha impulsat l’Oratori dels nens petits i les catecolònies. Entre el 2005 i el 2009 va ser el secretari general-canceller de la diòcesi i, des de l’any passat, vicari episcopal.

El nou bisbe ha agraït la confiança del Papa per presidir la diòcesi i ha destacat la tasca de Traserra, que es proposa continuar. El lema del seu episcopat serà “Tot s’encamini a l’evangelització” i ha apel·lat al “coratge d’imaginar noves formes d’organització episcopal” per a la consecució d’aquest objectiu. Igualment, demana la col·laboració de tots els preveres, diaques, consagrats i els fidels laics.

Jaume Traserra, que va presentar la renúncia el juliol del 2009 en assolir l’edat de jubilació, ha afirmat avui que “és un motiu d’alegria que un sacerdot del nostre presbiteri hagi estat escollit com a successor dels apòstols” i n’ha remarcat el fet que sigui “prou conegut de tots els diocesans”. “Tenim molt terreny guanyat”, ha afegit, tot demanant també als preveres i diaques que Novell sigui acollit “amb un efecte sincer i un generós esperit de col·laboració”.

L’alcalde valora el fet que Xavier Novell ja estigui familiaritzat amb el Bisbat de Solsona i, per tant, confia que “sabrà invertir el seu coneixement de Solsona i tot l’àmbit de la diòcesi amb la màxima sensibilitat envers el patrimoni cultural” del qual és titular i que “ha de beneficiar el conjunt de la població”. En aquest sentit, Rodríguez ha recordat que l’Ajuntament ha de treballar amb el bisbe “colze a colze” en qüestions que afecten el municipi.

David Rodríguez també ha desitjat una bona jubilació a Jaume Traserra. “Tot i que ha viscut moments positius i d’altres de més difícils, m’agradaria pensar que s’endurà un bon record de la ciutat”, ha afirmat.  


-    El nou bisbe amb el seu predecessor, aquest migdia

-    Novell, davant el Palau Episcopal de Solsona, aquest migdia

          Solsona, 3 de novembre de 2010

Font: Ajuntament de Solsona
Fotos: Ramon Estany