dimarts, 30 de novembre de 2010

L’Ajuntament solsoní aprova un pressupost ‘de contenció’ de 9,7 milions si bé duplica les inversions


Les obres més importants corresponen a l’última anualitat del Pla de barris
 
El pressupost municipal de Solsona per a l’any que ve serà de 9.723.674 euros, un 17,4 per cent superior al de l’exercici actual. Aquest increment es deu principalment al capítol d’inversions, que es duplica, amb un total de 3,1 milions d’euros. Malgrat això, l’alcalde, David Rodríguez, destaca que es tracta d’”un pressupost fruit d’un important exercici de contenció per part de totes les regidories”. El Ple municipal ha aprovat el darrer pressupost de la legislatura amb els vots contraris de l’oposició.

Tal com va exposar en el plenari Salvi Nofrarias, regidor d’Hisenda, les inversions reals augmenten en prop del 97 per cent, principalment a través de finançament del Pla únic d’obres i serveis (PUOSC) i el Pla de barris, mentre que les despeses de personal disminueixen en un 4,73 per cent, les despeses financeres, un 6,67 per cent i les transferències corrents, un 8,88 per cent.

Quant al pla d’inversions, les actuacions amb un import més elevat per al 2011 són la urbanització del carrer de la nova escola d’El Vinyet, a la Cabana del Màrtir (556.621 euros); la remodelació del carrer de Sant Llorenç (542.000 euros); l’adquisició de mobiliari per a la biblioteca comarcal (355.670), la xarxa d’abastament d’aigua potable fins a Cal Llarg (244.212) i la construcció d’una rotonda a la plaça d’Antoni Gaudí i adequació del portal de Llobera (225.644).

El grup municipal de CiU va votar negativament al pressupost programat per l’executiu local. D’una banda, per “l’incompliment del compromís de fer un pressupost participatiu”, segons va lamentar el portaveu convergent, Jordi Riart. A més, l’oposició considera que en aquesta planificació no es palesa cap voluntat d’intentar pal·liar la difícil situació econòmica que pateixen bona part de famílies solsonines o fomentar la dinamització econòmica. Un altre argument per donar l’esquena al pressupost va ser l’increment previst d’ingressos a través de taxes en un 5,53 per cent.

L’alcalde, per contra, va qualificar de demagògics els raonaments esgrimits per CiU. D’una banda, va recordar que “la participació no és igual en època de bonança que en època de retallades”, quan el que costa, precisament, és saber per on disminuir el pressupost. Pel que fa al suport a les famílies, David Rodríguez va remarcar l’increment de la partida de la regidoria d’Acció Social al llarg de la legislatura, i l’augment del 32 per cent en Promoció Econòmica per a l’any que ve. En aquest sentit, la regidora de Polítiques d’Igualtat, Encarna Tarifa, va voler posar èmfasi també en el treball que s’està fent des del Servei d’Orientació Laboral per a la ciutadania que està a l’atur.

Reducció d’impagats
Quant a les taxes, tant Rodríguez com Nofrarias van recordar que el coeficient de l’IBI es rebaixarà, passant del 0,75 al 0,72. El segon tinent d’alcalde, Josep Caelles, també va atribuir l’augment d’ingressos a “una millor gestió i una major eficàcia en el cobrament”, ja que s’estan reduint els imports impagats. Caelles va qüestionar els arguments de l’oposició per votar en contra del pressupost.
Solsona, 29 de novembre de 2010
 Font: Ajuntament de Solsona