divendres, 5 de novembre de 2010

El conseller Joan Saura destaca a Solsona la singularitat del projecte comarcal de senyalització sobre els emboscats


Un dels emblemes és el monument de la plaça del Camp, dedicat als desertors de la reraguarda republicana

“Solsonès, terra d’emboscats” és el títol del projecte impulsat pel Consell Comarcal amb la col·laboració dels ajuntaments i del Centre d’Estudis Lacetans i el suport del Memorial Democràtic de la Generalitat. Avui el conseller d’Interior, Relacions Institucionals i Participació, Joan Saura, ha anunciat a Solsona la subvenció de més de 24.000 euros que el seu departament atorga enguany a aquesta iniciativa, amb què el Solsonès s’integrarà a la Xarxa d’Espais de Memòria de Catalunya. Ha estat un dels temes tractats en la jornada de treball que avui Saura ha mantingut a Solsona, en el marc de la qual ha visitat l’Ajuntament.

Al llarg de l’any que ve se senyalitzaran diversos espais singulars i notables del Solsonès per recuperar la memòria sobre els desertors dins la rereguarda republicana, un projecte únic a Catalunya i l’Estat espanyol. Es volen identificar i senyalitzar amagatalls i rutes dels emboscats a partir dels treballs de recerca que duu a terme la geògrafa i estudiosa del CEL Esther Miralles. I és que “la comarca va ser una de les zones que va registrar més desercions, fet que la singularitza dins els Espais de Memòria”, segons explica Miralles.

Un dels punts més emblemàtics que seran senyalitzats amb un plafó explicatiu és el monument de la plaça del Camp, inaugurat l’any 1970 –tot i que la idea original datava dels anys 40 amb l’objectiu d’homenatjar els caiguts. Aquesta estructura simbolitza l’acolliment i la generositat de molts habitants del camp, a través de la llosa de forma arrodonida i harmònica i els gravats, que representen pagesos oferint aigua, pa i vi i ajut físic. Acompanyat de l’alcalde i altres regidors, el conseller ha volgut veure de prop aquesta estructura, amb una significació fins ara tan desconeguda pels propis solsonins. 

Tal com ha assenyalat Joan Saura aquest migdia, “el projecte dels emboscats és molt important en primer lloc per desconegut”. En aquest sentit, enriquirà el coneixement històric de la comarca. Però també “contribuirà a incrementar la dinamització econòmica i turística de la zona”, amb l’interès que suposarà el condicionament de noves rutes. És previst que en un parell d’anys el projecte s’hagi completat. El titular d’Interior, Relacions Institucionals i Participació ha agraït la col·laboració del Consell Comarcal i l’Ajuntament.  

Els emboscats van ser joves que, per evitar anar al front republicà, s’amagaven als boscos, en refugis i coves i sobrevivien gràcies a una trama de suport social de les masies. Aquest fenomen va assolir la seva màxima expressió al Solsonès amb múltiples rutes i amagatalls.

Disminueix el nombre de delictes
En la seva jornada de treball a Solsona, Joan Saura també ha mantingut una reunió a la Comissaria dels Mossos d’Esquadra. El conseller ha destacat que l’últim any els delictes denunciats a la ciutat han baixat un 9,6 per cent i el total dels il·lícits penals, un 3,7 per cent. Precisament, l’índex de criminalitat registrat a la ciutat i la comarca se situa en un dels més baixos de Catalunya.

Així mateix, el conseller ecosocialista ha visitat el Parc de Bombers i ha comprovat la necessitat de traslladar-lo al nou polígon de Santa Llúcia per ampliar-lo. Tan bon punt l’Institut Català del Sòl cedeixi el terreny a l’Ajuntament i aquest al Departament d’Interior, es construirà el nou equipament.El conseller d’Interior en la seva visita a la plaça del Camp

         Solsona, 4 de novembre de 2010
Font: Ajuntament de Solsona