dimecres, 10 de novembre de 2010

Balanç d’actuacions del DIUE al Solsonès (2007-2010)


Durant el darrer mandat 2007-2010, del Departament d’Innovació Universitats i Empresa ha exercit una implicació notable en les matèries de la seva competència, la recerca, la indústria, el turisme i el comerç del Solsonès.

Treball en projectes executats:

La primera constatació d’aquesta implicació són les xifres d’inversió econòmica realitzada a la comarca des del Departament (només es disposa de les dades dels 3 primers anys del mandat):Detall ajuts a la indústria:
1 ajut SIE R+D (Textil Olius SA), 1 diagnosi empresarial ACC10 (Vidres Solsona SL)
1 noves oportunitats de negoci (Industries de muntatge de plàstic i electrònica SL)
8 empreses amb ajuts ACC10 per a la internacionalització


1 diagnosi Alpha (ACC10) i 1 ajut automoció (Sinterizados i Metalúrgia de Solsona SA)

102 projectes aprovats a la comarca, i una inversió total de gairebé 3 milions d’euros en tres anys, demostren que s’ha fet una bona feina.

Treball en planificació estratègica:

Recerca i sistema d’innovació territorial:

Amb l’Estratègia per al Sistema d’Innovació Territorial a la Catalunya Central, acordada entre tots els agents de la Regió durant l’any 2010, es planifica que el Solsonès exerceixi el lideratge nacional en un pla de recerca i de desenvolupament empresarial en l’àmbit de la gestió dels boscos i la valorització dels recursos forestals, així com en la recerca sobre el canvi climàtic.

Actualment, l’ajuntament de Solsona, amb la direcció tècnica del Centre Tecnològic Forestal de Catalunya, ha encarregat l’elaboració del Projecte Executiu d’aquest pla de recerca i desenvolupament empresarial, que comptarà amb la participació de tot el sector forestal del Solsonès i de Catalunya.
 
Fitxa de contribució als focus previstos en el Pla de Recerca i Innovació de Catalunya 2010-2013, segons el pla “Estratègia per al Sistema d’Innovació Territorial a la Catalunya Central”:Indústria:

A més a més de treballar en el potencial de l’àmbit forestal (transformació dels productes procedents de la silvicultura, valorització de la fusta per energia, per la construcció, etc.), també s’ha treballat en el suport a dos àmbits importants al Solsonès:

-fusta per mobiliari (recolzament a Tradema SA, l’empresa més gran de Solsona, en els seus plantejaments d’inversió (nova caldera) a la matriu portuguesa).

-sector de components d’automoció (recolzament a Textil Olius, grup AMES, Injecter, etc.) dins el pla català de competitivitat de les indústries de components d’automoció.

-oferiment a les pimes dels programes d’ACC10 per redefinir l’estratègica i fer un pas endavant: diagnosi empresarial, noves oportunitats de negoci, diagnosi 360 graus, focus estratègic.

Turisme:

A més a més de la inversió en ajuts a nous hotels i noves cases rurals, o a la reforma o incorporació de tecnologia en els establiments existents, s’ha participat en el Pla director de Turisme de Solsona, amb el qual, d’acord amb la Generalitat de Catalunya, s’ha planificat que Solsona exercirà el lideratge nacional durant els propers anys en dues singulariats de la ciutat:

-la vida urbana barroca (Ribalta, Moretó, Bisbat, Carnvaval, Ganiveteria, Pou de Gel, etc.).
-el món geganter i les festes populars de Catalunya.

S’ha planificat un futur centre d’interpretació a Solsona centrat en aquests productes turístics.

També s’ha signat el protocol sobre els principals intangibles històrico-culturals de la ciutat, basats en dues èpoques diferents:
-la història medieval de Solsona (el seu paper en el Vescomtat de Cardona, dins la submarca Pirineu Comtal, el naixement de Catalunya).
-la vida urbana a la Catalunya barroca (dins la submarca de la Catalunya rebel)

Altres protocols d’intangibles que s’han signat:
-Pinós (per l’art barroc de Matamargó i la vida de Benet Tristany -general carlí-) on a més a més, s’hi està executant un petit centre d’interpretació turística sobre aquesta temàtica.
-Riner (per l’art barroc del Monestir del Miracle).
-Sant Llorenç de Morunys (per l’art barroc de Sant Llorenç de Morunys).

Comerç i Artesania:

S’ha creat la nova marca turístico-comercial de Solsona i s’ha donat suport al pla de dinamització de la UBIC de Solsona, amb les seves fires i activitats de dinamització. S’ha ajudat a la reforma de 44 establiments comercials.

S’han donat d’alta una quinzena de nous artesans amb el carnet oficial d’artesans d’ofici, atorgat per Artesania de Catalunya, i s’han fet diverses sessions de treball de dinamització i estratègia del sector artesanal del Solsonès.

Font: Gerard Bajona