divendres, 29 d’octubre de 2010

Una moció a favor de la laïcitat enfronta govern i oposició a Solsona


S’aprova un text provinent del Moviment Laic i Progressista 

Contra tot pronòstic, el punt de l’ordre del dia que ahir al vespre va generar un debat més intens en el Ple municipal de Solsona entre l’executiu municipal (ERC, El Comú i PSC) i l’oposició (CiU) va ser una moció per demanar als partits de l’arc parlamentari català que impulsin un debat per arribar a un pacte nacional per a la laïcitat. El text era una proposta del Moviment Laic i Progressista. Al cap de mitja hora de rèpliques i contrarèpliques es va aprovar amb els suport de l’equip de govern i els vots contraris de Convergència i Unió.

La moció d’aquesta entitat parteix de la constatació que la crisi està tenint el seu principal impacte en les classes populars i genera situacions de desigualtat, que poden afavorir “una fractura de convivència, on el racisme i la intolerància religiosa es barregin”, fet que pot desembocar en “greus esclats xenòfobs”. Per això es planteja la necessitat de potenciar els “valors de la llibertat de consciència i de religió, el pluralisme, la igualtat, el respecte i la cohesió com a pilars fonamentals de la convivència”.

Inicialment, tots els grups municipals van coincidir a subscriure aquest missatge. Amb tot, CiU va emplaçar l’equip de govern a retirar aquest punt de l’ordre del dia i tractar-lo en el Ple ordinari de novembre, després d’estudiar-lo millor, ja que es va incloure dimarts, després d’haver-se reunit la comissió informativa prèvia, dilluns passat.

“Estic desorientat –va manifestar el portaveu convergent, Jordi Riart–, perquè aquest punt no es va tractar en la comissió informativa i l’alcalde em va trucar l’endemà per informar-me de la seva incorporació”. “A què respon aquesta urgència?”, va interpel·lar Riart. L’oposició va encasellar el Moviment Laic i Progressista dins l’òrbita ideològica del PSC i va lamentar que “voler-ho aprovar en aquests moments”, a un mes de les eleccions, “fa molt mal efecte”. El portaveu de l’oposició va afirmar que “sembla que és una plataforma que busca visibilitat amb oportunitat política de cara al 28-N”.

Tots els grups de l’executiu van coincidir a qualificar de “rebuscada” la interpretació de la federació nacionalista. “Es fa difícil trobar un rerefons polític en aquesta qüestió”, va replicar el portaveu d’El Comú i alcalde accidental, Martí Abella, destacant que es tracta més aviat d’”un acord amb càrrega cívica i social” . El portaveu socialista, Josep Caelles, va posar de relleu el fet que la moció tan sols proposa “que el debat es produeixi en el si del Parlament”.

Per al grup municipal de CiU, però, els valors que manifesta el Moviment Laic i Progressista a través d’aquest text ja els garanteixen l’Estatut i la Constitució. Igualment, Jordi Riart va argüir que el govern català té instruments necessaris per fer front a situacions problemàtiques descrites en aquesta moció, com la Secretaria per a la Immigració i la Direcció General d’Afers Religiosos.

El pacte nacional que es proposa reivindica la laïcitat, la llibertat de pensament i el pluralisme com a condicions bàsiques per “construir una societat lliure i plenament democràtica”. S’han adherit al plantejament del Moviment Laic i Progressista més d’un centenar d’entitats socials catalanes i més de 800 persones a títol individual. En el moment de la votació en el plenari d’ahir, es va produir un moment de dubte entre els regidors de CiU, però finalment van votar-hi negativament.
Moment del debat sobre aquest punt, ahir al vespre

Text de la Moció:
EXPOSICIÓ DE MOTIUS:

Aquests darrers anys estem vivint una crisi econòmica d’abast global que planteja reptes que són de resolució complexa però necessària. Com és habitual, aquesta crisi està tenint el seu principal impacte en les classes populars, i està generant situacions de desigualtat.

Són aquestes situacions les que poden afavorir una fractura de la convivència, on el racisme i la intolerància religiosa es barregin podent arribar a provocar greus esclats xenòfobs. La crisi, doncs, pot afavorir situacions socials conflictives. Aquestes situacions, on poden tenir els efectes més directes és, precisament, als pobles i ciutats.

L’adopció de mesures destinades a posar solucions a aquestes possibles situacions conflictives ha d’estar en la primera línia de l’agenda política, social i mediàtica del país.

Però això s'ha de fer plantejant un debat serè i de fons. Catalunya i els seus municipis estan en condicions d’abordar aquest debat sense cap tipus de complexa.

Amb aquest objectiu el Moviment Laic i Progressista ha plantejat als partits polítics de l'arc parlamentari català la necessitat d'encetar un gran debat públic, un debat polític i social que tingui com a objectiu arribar a un gran Pacte Nacional per la Laïcitat. Aquest gran acord per la laïcitat ha de ser un pacte de país, un pacte que compti amb la participació activa del conjunt de la ciutadania: associacions cíviques i confessions religioses, partits polítics, agents socials, comunitat educativa, món acadèmic, mitjans de comunicació, etc.

I ha de ser un pacte que tingui com a objectiu potenciar els valors de la llibertat de consciència i de religió, el pluralisme, la igualtat, el respecte, i la cohesió com a pilars fonamentals de la convivència al nostre país. Aquests són els fonaments de la laïcitat.

Perquè la laïcitat constitueix una ètica civil, universalista i independent de qualsevol confessió o ideologia. Només des de la laïcitat, la llibertat de pensament i el pluralisme es pot construir una societat lliure i plenament democràtica.

A la proposta del Moviment Laic i Progressista s'hi han adherit més d'un centenar d'entitats socials catalanes, així com més de 800 persones a títol individual.

Atès que són els municipis els que han de gestionar els possibles conflictes socials generats a partir de situacions de crisi com la que estem vivint en l'actualitat.

Atès que és també en els municipis on desenvolupen la seva activitat les entitats impulsores de la proposta d'arribar a un Pacte Nacional per a la Laïcitat.


ACORDS:

MANIFESTAR l'acord de l'Ajuntament de Solsona d'adherir-se a la proposta impulsada pel Moviment Laic i Progressista de demanar als partits polítics catalans que impulsin un debat que permeti arribar a la signatura d'un Pacte Nacional per a la Laïcitat.

COMUNICAR aquest acord a tots els partits de l'arc parlamentari català i al Moviment Laic i Progressista.

             Solsona, 29 d’octubre de 2010
Font: Ajuntament de Solsona