dimarts, 12 d’octubre de 2010

Un museu internacional de... frases cèlebres?, Josep Àngel Colomés


Ahir estàvem amb uns amics parlant de com potenciar el turisme a Solsona. Comentàvem que seria molt bo que hi hagués un museu geganter, ja que els gegants són el nostre fort. Xerràvem sobre si seria adient tenir un museu dedicat al bisbe Deig i al bisbe Tarancón, un altre punt fort de la ciutat. I també especulàvem sobre la possibilitat de crear un museu internacional del que fos, apel·lant a la innovació de la qual tan es parla.

Bé, algunes són idees que ja s'han sentit alguna vegada. Per exemple, això del museu geganter, amics intel·ligents ja ho han pensat, però segurament no s'ha trobat la forma i el lloc adequats o el finançament necessari. Però trobar un impuls per tal que els visitants poguessin visitar els nostres gegants de Carnaval o de Festa Major durant tot l'any seria fantàstic. Per cert, aquest dia vaig veure els gegants de Festa Major al Claustre. Hi queden molt bé, i tant. Però seria magnífic tenir un museu geganter com cal.

Per altra banda, un altre punt fort de Solsona és el fet de ser capital de bisbat. Al llarg de la història han passat bisbes més o menys carismàtics que han deixat petja a Solsona. Un és, per exemple, el Cardenal Tarancón. Un altre, el bisbe Deig i retrocedint en el temps també en podríem trobar algun altre de singular i més o menys mediàtic. Aprofitar aquesta força per turisme no és gens despreciable.

Però el que realment podria fer de Solsona una ciutat turística de veritat seria tenir quelcom d'abast internacional. Així com al santuari de Lourdes tenen visites arreu de l'any per un fet religiós d'abast internacional, Solsona i el Solsonès podrien tenir un museu de característiques més àmplies que no pas el fet estrictament local. Una cita resava: pensa globalment i actua localment. Més o menys anava així la frase. Doncs jo proposo pensar i fer un museu o alguna cosa internacional. Ja sabeu que sóc un amic de les frases cèlebres i tenir un museu internacional de frases cèlebres penso que estaria prou bé, ja que podríem tenir autors de tots els temps i també contemporanis. A més podríem crear premis internacionals i otorgar-los a aquelles persones que hagin dit les millors frases de l'any. O editar un llibre amb les millors frases de l'any. Per exemple, Josep Guardiola, l'entrenador del Barça surt guardonat amb el premi internacional a les millors frases de l'any del Museu internacional de frases cèlebres situat a Solsona: doncs aquest premi podria tenir rellevància si ens ho proposéssim.

Molt és posar imaginació i en moments com l'actual cal que convertim les situacions aparentment adverses en oportunitats. Animo als solsonins a pensar coses que ens puguin ajudar a tenir un futur més pròsper. Poso d'exemple el petit nucli de Rojals, un indret al costat de Montblanc on el 1975 es resistia, malgrat només comptar amb 13 persones, a desaparèixer. I avui és ben viu i ben bonic. Doncs per Solsona hem de tenir un projecte il·lusionant i d'abast internacional. Això ens assegurarà un futur millor per a tots els comerços de la ciutat i, en definitiva, per a tots els habitants de la comarca. Penso que és responsabilitat nostra tirar-ho endavant. Donant-hi voltes podem ser capaços de crear quelcom que traspassi fronteres, doni un nom més rellevant a Solsona en el panorama internacional, sigui prou senzill per dur-ho a terme i porti la prosperitat que tots desitgem.

En fi, la proposta està llançada. Espero que, com la sembra, si la llavor és bona, fructifiqui algun dia. Salutacions i ànims a tots.