dijous, 7 d’octubre de 2010

Turisme de Solsona desenvolupa un projecte de senyalització i adequació de rutes a peu


L’Ajuntament vol ampliar, així, l’oferta cultural i natural de la ciutat i l’entorn

A final d’any la regidoria de Promoció Econòmica i Turisme de l’Ajuntament de Solsona té previst haver adequat i senyalitzat una desena de rutes pedestres per ampliar l’oferta cultural i natural del municipi per al turisme i la ciutadania. El projecte inclou l’edició de material digital per fer-ne difusió en línia, l’arranjament de les vies per fer-les més accessibles i segures per als usuaris i la instal·lació de la senyalització direccional i informativa dels itineraris.

La Junta de Govern Local de Solsona ha adjudicat el contracte de subministrament, ordenació i posada en valor d’elements patrimonials de la ciutat a partir de l’arranjament de senders per fer rutes a peu al voltant del municipi. Executarà els treballs l’empresa Geosilva Projectes per un import de 42.655 euros, finançat a través de subvencions del Departament de Política Territorial i Obres Públiques i del Pla de desenvolupament turístic (Pladetur) del Departament d’Innovació, Universitats i Empresa de la Generalitat.

Solsona disposa, en les seves proximitats, d’un vast entramat de camins idonis per recórrer a peu, a cavall o en BTT i descobrir elements d’interès. Amb tot, molts dels itineraris no estan condicionats, motiu pel qual sovint són desconeguts. D’aquí que aquest projecte hagi de servir per “donar a conèixer l’entorn immediat del nucli de Solsona als propis habitants, així com als visitants que rep la ciutat, i posar en valor el patrimoni cultural i natural de la zona”, explica Josep Caelles, regidor de Promoció Econòmica i Turisme. Caelles està convençut que aquesta infraestructura “contribuirà a la valorització del medi natural i a la dinamització turística de Solsona”.

Els camins que s’adequaran i senyalitzaran surten tots de Solsona i són el de la Mare de la Font i la font de la Mina; el de la torre de Riner; el del Castellvell d’Olius; la ruta de les fonts de Solsona; la del torrent de Ribalta; la que va fins al santuari del Miracle; fins a l’església i el cementiri modernista de Sant Esteve d’Olius; el sender del pont de l’Afrau; el de Sant Bartomeu i la ruta pel Vinyet de Solsona.

L’edició digital del material descriptiu de cadascun d’aquests itineraris és la part més important del projecte. Cada ruta tindrà la seva pròpia fitxa, editada de manera molt gràfica i fàcil d’usar, i es penjarà al web de la Societat municipal de promoció turística (www.solsonaturisme.com), perquè es pugui consultar i imprimir. 

D’altra banda, aquesta actuació requerirà l’arranjament dels senders per facilitar-ne l’accessibilitat i permetre-hi una mobilitat segura. Aquests treballs consistiran en l’eliminació de roques i restes vegetals, la poda de branques que dificultin el pas, l’eliminació d’arbres caiguts i el condicionament del ferm en aquells trams en què sigui necessari. Finalment, per tal d’obtenir un nou recurs turístic, caldrà reforçar la senyalització dels camins mitjançant rètols direccionals i senyals informatius que, en la mesura possible, optimitzaran els ja existents per evitar la proliferació de nous elements i evitar confusions visuals.

Inicialment aquesta actuació se centrarà a adequar rutes per resseguir a peu, si bé la idea és que, més endavant, també s’hi incloguin itineraris per a cavall i BTT, segons informen des de la Societat municipal de promoció turística. Així mateix, paral·lelament i de forma conjunta amb el Consell Comarcal del Solsonès, s’està elaborant un projecte per senyalitzar la flora de la Mare de la Font i les zones PEIN de la comarca.

Senyalització urbana direccional
A banda d’aquestes actuacions, la Junta de Govern Local de Solsona ha aprovat el projecte de senyalització direccional del nucli urbà, amb un import d’uns 40.000 euros. És previst que també pugui ser una realitat abans de final d’any. Amb aquesta obra se senyalitzaran tots els pols d’interès de la trama urbana solsonina, així com dels establiments hotelers, una de les principals reivindicacions del gremi. Per aquest motiu, també en sufragaran una part els propis establiments. Aquest projecte preveu un disseny diferenciat pels senyals del nucli antic, que seran de color granat, i els de fora, que seran de fons blanc amb la lletra fosca. 
                 

Solsona, 7 d’octubre de 2010
Font: Ajuntament de Solsona