dimecres, 6 d’octubre de 2010

Més de 150 participants de 22 països assisteixen al Congrés de Pagament per Serveis ambientals (PSA) al CTFC, Solsona

Ahir es va posar de manifest que els PSA poden ser una gran solució a la desforestació i al canvi climàtic

Avui es fa la segona jornada del Congrés de Pagament per Serveis Ambientals (PSA) al Centre Tecnològic Forestal de Catalunya. Durant el dia d’avui, com ja van fer ahir a la tarda, els assistents s’han dividit en grups per tal de poder assistir a les taules temàtiques que han escollit. Durant el matí, s’han tractat sobre els PSA com a instrument de gobernança ambiental i forestal i de la rentabilitat del mercat dels serveis ambientals. En el primer cas, s’han exposat casos de PSA hidrològics de Mèxic, Brasil i Colòmbia.

Respecte a la rendibilitat del mercat dels serveis ambientals, s’ha parlat de les tendències actuals del mercat i la cooperació sobre PSA, com ara la valoració econòmica de l’ús recreatiu dels serveis ambientals en àrees protegides, en zones d’ecoturisme , etc. També s’ha parlat de pagament per serveis hídrics i forestals, a través de l’estudi de diferents casos pràctics.

A la tarda es definiran els criteris per tal de poder avaluar l’efectivitat dels sistemes de pagament per serveis ambientals, a través d’exemples d’Amèrica central, Perú i Portugal, a més dels mecanismes de mercat d’externalitats forestals existents a Catalunya. 

El congrés acabarà demà, després d’una sessió de treball al CTFC i una sortida al Parc natural del Cadí-Moixeró, on es podran veure zones de pastures recuperades amb ajudes agroambientals.

Durant la sessió d'ahir es va posar de manifest que una de les millors maneres per evitar la desforestació, fenomen al qual s'atribueix bona part de la culpa del canvi climàtic, és oferir als propietaris forestals al·licients econòmics que complementin els recursos que ofereix el bosc. La mesura fa temps que s'ha establert a diferents països de l'Amèrica del sud on, segons el Director de Recursos Naturals i Desenvolupament Sostenible dels Estats Units, David Kimowitz, els resultats han estat 'esperançadors'. El congrés finalitzarà demà i reuneix 150 representants de 22 països diferents.