dimecres, 27 d’octubre de 2010

Entrevista a Ramon Estany – Josep Àngel Colomés


Poder sortir per la tele al costat d'estrelles de la televisió i el cinema o la ràdio, és quelcom que no té preu.

Entrevista a Ramon Estany, economista i periodista. Recordo un dia estar dins una òptica del Carrer Castell i sentir Catalunya Ràdio: Ramon Estany, 30 anys, de Solsona. En aquell moment ja existia el Celsona i el Ramon feia les seves, de moment, últims incursions als grans mitjans. Ha viscut els canvis de Solsona i el Solsonès dels últims 13 anys de primera mà ja que des del primer dia ha estat redactor del Celsona. No hi ha acte que se li escapi i ja és conegut i estimat per tots. Avui tenim el goig de llegir les seves respostes:

1) Dedicar-te a la comunicació què significa per a tu?
Significa obrir els ulls a la realitat i a l'actualitat i saber-ho transmetre amb un llenguatge entenedor i senzill. D'altra banda, la comunicació implica també un servei social molt important en tant en quant fas d'intermediari entre les entitats i associacions i la resta de la societat.

2) Com valores aquests anys de dedicació al món de la comunicació?
Bons. M'han permès descobrir una ciutat i una comarca rica pel que fa a les persones i molt dinàmica. Ser periodista t'obliga a aprendre i entendre una mica de totes les matèries i disciplines, has de ser un veritable tastaolletes.

3) Quina entrevista o reportatge recordes com a especial?
Malauradament et venen al cap aquelles persones que ja no s
ón entre nosaltres, el bisbe Deig, el Xavier Jounou. Ambdues eren persones que es deixaven més que entrevistar, entrar en conversa, en diàleg. Obviament, el reportatge més especial va ser el seguiment del funeral de l'alcalde Xavier Jounou. Tots els que hi vam ser presents, i especialment els mitjans de comunicació, ens vam sentir desbordats per un allau d'emoció com mai s'havia experimentat a Solsona.

4) Hi ha alg
ú a qui et faria il·lusió entrevistar? Quins personatges famosos entrevistaries?
Doncs, aquests dies, el bisbe Traserra i el seu successor. I pel que fa a personatges famosos, posats a demanar, al Fernando Alonso, al Joan Laporta....

5) Per la teva feina has tractat amb joves de tota mena i amb immigrants. Creus que hi ha bona conviv
ència a Solsona?
D'aquella manera. Jo penso que estem en una
època de canvis. Hi ha molta crisi i es tendeix a donar la culpa a la gent de fora, no tant als nostres veïns de casa, però si per culpa de les màfies organitzades del crim, que acostumen a ser estrangeres. Amb tot, hi ha una coexistència acceptada que és tranquil·la i pacífica i que si es treballa i cuida, pot esdevenir la llavor d'una societat solsonina oberta, multicultural i multiracial

6) Solsona ha canviat molt des que vas comen
çar a treballar en els mitjans?
Moltíssim. Ha aparescut internet que tot ho accelera, hi ha moltes més entitats. Solsona és una ciutat viva i dinàmica que bull d'activitats i esdeveniments.


7) Com a economista, qu
è creus que necessita l'economia de Solsona? La gent està animada?
M
és empreses de gran tamany. Amb petits negocis no farem res. Hi ha un fet, que és la punxada de la construcció, i que si no torna a ser el que va ser, ja no podrà aportar més llocs de treball. I les grans i mitjanes empreses tenen certa reticència a implantar-se en comarques com el Solsonès. Potser, l'avantatge el tenim en què som una comarca molt diversificada, amb un as a la màniga, que és el turisme, i per aquí, podem vendre un producte molt interessant, el Solsonès.

8) Com recordes el teu pas pels concursos de televisi
ó i ràdio. T'agradaria tornar-hi?
Em sembla com si fos en un altra vida, i és que ja han passat més de 10 anys. Va ser una experiència molt interessant i fascinant. Poder sortir per la tele al costat d'estrelles de la televisió i el cinema o la ràdio, és quelcom que no té preu. M'agradaria tornar, evidentment, però ja no tinc tant temps com abans, potser quan em jubili!

9) Tens algun somni per complir?
Que Catalunya sigui independent, aquest és un somni col·lectiu, més per a tots nosaltres