dimarts, 19 d’octubre de 2010

300 persones participen en la 9a Nit del Turisme de les Terres de Lleida, presidida per Huguet i Gilabert

Lleida manifesta la seva aposta pel turisme de qualitat en la Nit del Turisme celebrada a Solsona
 “Estem en un territori que o bé fa l’aposta pel turisme basat en la identitat i la cultura, o bé no en fa cap”, va afirmar ahir a Solsona el conseller d’Innovació, Universitats i Empresa, Josep Huguet, en la 9a Nit del Turisme de Lleida. Unes 300 persones vinculades al sector van assistir al certamen organitzat pel Patronat de Turisme de la Diputació a la sala polivalent solsonina. L’alcalde, David Rodríguez, va expressar l’agraïment de l’Ajuntament per aquest “reconeixement” al fet que Solsona hagi començat a “creure de veritat en el seu potencial turístic”

La sala polivalent de Solsona va convertir-se anit en una sala restaurant per acollir la Nit del Turisme de Lleida, el primer any que surt de la capital de la demarcació. Hi van participar 300 persones, entre empresaris, tècnics, representants institucionals i agents turístics de les comarques lleidatanes, flanquejades pels gegants i altres improperis del Carnaval. En el transcurs de la vetllada es van lliurar els Premis Lleidatur 2010 en reconeixement als mèrits i a la tasca de promoció, impuls i desenvolupament del sector turístic.

El conseller Josep Huguet va destacar la necessitat de les comarques de Lleida d’apostar pel turisme basat en la identitat i en els patrimonis tant físics com intangibles, que són “allò que ens distingeix de la competència emergent de països del tercer món”. En aquest sentit, segons ell, la Generalitat de Catalunya porta més de set anys donant suport a les accions encaminades en aquesta línia. “El turisme d’interior és un dels que ha experimentat un creixement més elevat a Catalunya en nombre d’oferta”, va ressaltar.

El president de la Diputació, Jaume Gilabert, també va posar de relleu el fet que “el turisme de Lleida està basat sobretot en l’oferta de qualitat i de proximitat, valors que fan que aquestes comarques siguin una referència com a destinació”. Una prova, segons Gilabert, és “el creixement de l’afluència de visitants, any rere any, fins i tot en època de crisi”. Perquè s’ha aconseguit “una fita important: desestacionalitzar l’oferta turística, posant en valor tot el territori”, tant el Pirineu com la plana de Lleida passant pel Prepirineu.  

‘Un reconeixement’ a la política turística de la ciutat
Al seu torn, l’alcalde, David Rodríguez, va agrair la “sensibilitat envers el territori” de la Diputació de Lleida per escollir Solsona per a la celebració de la Nit del Turisme. Ho va interpretar com “un reconeixement a la nostra aposta pel sector turístic”, perquè els darrers tres anys “la ciutat ha començat a creure de veritat en el seu potencial turístic”. L’alcalde va fer esment del Pla Director Turístic, que es desenvolupa a través de la Societat municipal de promoció turística.

L’Ajuntament solsoní està treballant, en aquests moments, en la línia de “posicionar Solsona com a ciutat gegantera de Catalunya”, tal com va dir Rodríguez, promocionar l’oferta del municipi a Internet, elaborar rutes per al senderisme i el BTT i preparar la tematització de rutes guiades, entre d’altres. La política turística local se centra especialment a captar el visitant de l’àrea metropolitana de Barcelona, que actualment és el majoritari.

Així mateix, el president del Consell Comarcal, Marià Chaure, va referir-se a la marca turística Ara Lleida, en què “el Solsonès es troba molt a gust”, i va subratllar la singularitat del patrimoni de la comarca, que rau en el paisatge, el patrimoni cultural i natural, l’artesania, les festes i la gastronomia.
 
Tres guardons a empreses solsonines
Dels nou premis lliurats ahir a la nit tres es van quedar al Solsonès. L’empresària solsonina Dolors Garrigasait, de l’Hotel Sant Roc i  el poble rural de Canalda, va recollir el reconeixement a la trajectòria. El jurat en va valorar la seva trajectòria professional que “ha tingut com objecte atreure un turisme de qualitat al Solsonès, aportar als establiments el valor del respecte pels orígens i potenciar els recursos de la comarca”. Garrigasait va dedicar el premi a tots els establiments del Solsonès que es dediquen al turisme de qualitat.

El restaurador Josep Canals va recollir el premi a la tradició per la gestió de l’hotel Les Fonts del Cardener, de la Coma i la Pedra, que l’any que ve celebrarà el 40è aniversari. És un dels establiments de referència del turisme familiar. Així mateix, el premi mediambiental va recaure en l’empresa amb seu a Solsona Photo-logistics, que basa la seva activitat en el servei als fotògrafs de natura potenciant espècies i hàbitats tradicionalment poc valorats.

L’actor solsoní Aleix Albareda i una actuació a càrrec del prestigiós Mag Lari van amenitzar la vetllada de la sala polivalent arrencant rialles d’un públic provinent de tot el mapa lleidatà. L’elaboració i el servei del sopar van anar a càrrec del Gremi d’Hostaleria del Solsonès i l’Associació per a la Promoció dels Productes Artesans i de Qualitat del Solsonès. També van col·laborar en la celebració de l’esdeveniment, a més de l’Ajuntament de Solsona, el Consell Comarcal, l’Oficina de Turisme de Solsona, la Colla Gegantera del Carnaval i l’Associació de Festes del Carnaval.  

 Text: Ajuntament de Solsona
Es poden veure fotos d'aquest esdeveniment a l'àlbum de fotos Picasa del Diari de Solsona. L'enllaç és: