dijous, 16 de setembre de 2010

Solsona estrena la sala polivalent després de set anys d'obres

Aquest equipament ha requerit una inversió de més de 4,3 milions d’euros en quatre fases.

Aquest dissabte a la nit un macroconcert per a joves, organitzat per l’associació Trenkalòs amb la col•laboració de l’Ajuntament, estrenarà la sala polivalent de Solsona, després de set anys d'obres. El consistori està completant els últims treballs de l'equipament, el de més envergadura i el més cobejat que s'ha construït els darrers anys a la ciutat. Aquest matí hi han fet una visita d’obres l’alcalde, David Rodríguez, el regidor d’Urbanisme, Martí Abella, i la regidora de Cultura, Sara Alarcón.

Aquests dies s’estan adequant els accessos i falta enllestir la instal•lació dels equips d'il•luminació i so, a més d’altres acabats. Són les darreres actuacions de la quarta i última fase de construcció del recinte, que a partir d'aquesta tardor acollirà nombroses convocatòries culturals i recreatives. “Ens ha costat Déu i ajut arribar a la recta final”, ha expressat l’alcalde. L’obertura de dissabte, segons ell, ha de ser com “una prova de càrrega abans de la inauguració oficial”, que encara no té data.

Balls i actuacions diverses de la Festa Major, la Fira de Sant Isidre, actes multitudinaris del Carnaval, la Festa d'homenatge a la gent gran del Solsonès, la Trobada Internacional d'Acordionistes, espectacles infantils, concerts, la festa popular de Cap d'Any i les festes escolars de fi de curs. Són algunes de les cites que a partir d'ara tindran cabuda en un equipament que cobreix un dèficit històric que Solsona ha arrossegat fins ben entrat el segle XXI.

“L’ús de la sala donarà resposta a diverses reivindicacions culturals que hi ha al llarg del calendari anual”, apunta Sara Alarcón. A més, “contribuirà a desenvolupar nous actes que segurament sense aquesta infraestructura no tindrien cabuda a Solsona”, afegeix. La regidora de Cultura destaca que la polivalència de l’immoble, a més dels usos, també vindrà donada pels àmbits i sectors als quals podrà donar servei, tant el cultural com el turístic i de promoció econòmica i el juvenil, entre d’altres.

Una inversió de 4,3 milions

La complexitat de l’obra i el seu elevat import ha requerit l’execució dels treballs en quatre fases des que se’n va col•locar la primera pedra, a final del 2003.
L’import total ascendeix als 4,3 milions d’euros, 1,8 milions dels quals s’han invertit en la darrera fase. El finançament l’han fet possible els fons Feder (655.600 euros), el Pla únic d’obres i serveis de la Generalitat de Catalunya (868.000), el Departament de Cultura i Mitjans de Comunicació de la Generalitat (303.600), la Diputació de Lleida (249.000), fons propis de l’Ajuntament (760.000 euros) i un préstec d’1,5 milions d’euros subvencionat pel Ministeri de Turisme.
El projecte, obra dels arquitectes Eduard Tripiana, Joan Carol i Antoni Balaguer, s'ha dissenyat garantint la màxima flexibilitat del recinte. Així, la disposició dels tancaments de la planta baixa, de més de 1.200 metres quadrats de superfície, fa possible un espai de dimensions considerables, que pot dividir-se per a usos independents i simultanis. L’escenari ocupa 180 metres quadrats i és desmuntable. Un dels elements que confereixen més modernitat en aquesta sala és la graderia retràctil de butaques, amb 320 seients. L’aforament d’aquesta zona és d’aproximadament 2.500 persones a peu dret.

Al primer pis, al qual s'accedeix de forma autònoma pel carrer d'Antoni Gaudí, hi ha un auditori d'un centenar de metres quadrats per a esdeveniments, especialment concerts, de petit format. Així mateix, el vestíbul d'aquesta planta, decorat amb un mural de l'artista local Ton Casserras, també pot ser utilitzat com a espai expositiu.

A banda de l'espai de magatzem i serveis, aquest immoble també inclou dues petites dependències insonoritzades per a l'assaig i una altra sala, pendent d’adequar, per a futurs usos. L'aparcament soterrani, al qual s'accedeix pel carrer de la Sardana, és de 150 places, la meitat de les quals es destinaran a rotació i l'altra meitat, per a vendre-les mitjançant una concessió administrativa de 50 anys a fi de recuperar part de la inversió. En aquesta planta subterrània s’ha reservat un espai per encabir-hi, en un futur, una caldera de biomassa.

La sala polivalent es va projectar durant la legislatura del 1999 al 2003, amb Ramon Llumà com a alcalde. Amb tot, a principi del mandat següent, sota l’alcaldia de Jordi Riart, el projecte va ser modificat amb el suport unànime de la corporació per reduir-ne les dimensions i racionalitzar l’edifici incloent-hi un aparcament subterrani. Des de bon principi es va concebre aquest immoble com una de les obres urbanísticament més emblemàtiques del centre urbà solsoní. Totes les formacions municipals s’han mostrat favorables a la necessitat de disposar d’unes instal•lacions culturals d’aquest tipus.
Un concert per a Bòsnia

La població solsonina podrà conèixer l’interior d’aquest vast equipament aquest dissabte amb el macroconcert amb formacions de la comarca que organitza l’associació juvenil Trenkalòs Solsona. L’entrada val 3 euros i la recaptació es destinarà a col•laborar amb un projecte de cooperació per a Bòsnia i Hercegovina. El projecte central d’aquesta organització és Dobrodosli, basat en la reconstrucció i la reactivació econòmica del poble de Sahbegovici.

L'actuació començarà a les 11 de la nit a la plaça Major amb una xaranga, que es desplaçarà fins a la sala polivalent. A partir de la mitjanit actuaran Accés Denegat, Siroll, Blues Time, Smou Poc, The Mentres, Séptimo A, Crazy Evolution i el disc-jòquei 2 Flames. L’alcalde subratlla que el fet que el primer ús de la sala polivalent sigui una iniciativa juvenil és significatiu, ja que “el jovent de la ciutat fa molt temps que reivindica espais públics per al seu temps d’oci i aquest equipament també està pensat per a ell”.

A la inauguració oficial de la sala polivalent és previst convidar-hi, a més de l’exalcalde Ramon Llumà –també hi serà l’exalcalde Jordi Riart com a regidor de CiU–, representants de totes les institucions que han contribuït en el seu finançament. Tot i que encara no s’ha fixat una data en el calendari, s’hi preveu una actuació a càrrec de la Banda de l’Escola Municipal de Música.Solsona, 16 de setembre de 2010

Font: Ajuntament de Solsona