dijous, 2 de setembre de 2010

L’Ajuntament obre al públic per primera vegada les restes d’una casa medieval

01/09/2010

Promoció Econòmica i Turisme les incorporarà en les visites guiades pel nucli antic

Aquest dissabte, dia 4, a les 12 del migdia, l’Ajuntament de Solsona obre al públic les restes arqueològiques que s’han museïtzat a la finca de Cal Carreres, amb què es mostra, per primera vegada, les dependències d’una casa comuna medieval. Els elements que s’hi poden veure, una tina i una sitja de gra, principalment, il·lustren el funcionament d’un celler medieval. Es calcula que aquest conjunt dataria del segle XIV i estaria en funcionament fins a final del XVIII.

L’arqueòleg municipal i director de la museïtzació d’aquest espai ubicat al carrer de Sant Llorenç número 7, Pere Cascante, serà l’encarregat d’oferir la visita guiada amb què els solsonins i visitants podran conèixer, per primer cop, les restes d’una casa medieval solsonina de tipus comú. “La museïtzació s’ha concebut amb una perspectiva molt divulgativa”, destaca Cascante, que posa de relleu la claredat amb què s’il·lustra el funcionament d’un celler domèstic de l’època, en el qual es fabricava el vi amb raïm provinent del vinyet de Solsona per a l’autoconsum, tot i que se’n comercialitzaven els excedents. “S’han conservat tots els elements principals d’aquest tipus de dependències”, afirma l’arqueòleg.

La recuperació i adequació d’aquest espai ha tingut un cost de 42.800 euros i s’ha finançat a través de la Llei de barris, el Pla únic d’obres i serveis de Catalunya (PUOSC) i de la Diputació de Lleida. Amb aquesta museïtzació l’Ajuntament de Solsona té la voluntat d’ampliar els indrets d’interès turístic de la ciutat integrant les restes en el conjunt monumental del nucli antic. I “es posaran en valor mostrant-les al públic”, assenyala el regidor de Promoció Econòmica i Turisme, Josep Caelles. D’aquesta manera, el centre històric solsoní disposarà d’”una icona més per incorporar a les rutes que expliquen la història dels nostres avantpassats”.

Així, les rutes pel nucli antic s’ampliaran amb una parada a Cal Carreres. L’explotació turística d’aquest punt serà gestionada per la Societat municipal de promoció turística. Tot i això, les restes seran visibles també des de l’exterior a través d’una vidriera, que farà possible contemplar-les a peu de carrer.

A més, aquest carrer es convertirà en un eix important del circuit visitable, segons Caelles, ja que també s’hi podrà mostrar la manifestació gegantera de la Festa Major, que de forma imminent retornarà als baixos de l’anomenada Casa de la Mare de Déu, rehabilitada per la Confraria de la Mare de Déu del Claustre.

Recuperació d’una tina

L’espai museïtzat a Cal Carreres, corresponent a la part baixa d’una casa entre mitgeres, presenta, com a element principal, una tina o cup. Es tracta d’una estructura circular en forma de dipòsit que tenia uns encaixos superiors per col·locar-hi unes fustes sobre les quals s’aixafava el raïm. En aquest cup s’hi emmagatzemava el most esperant que fermentés. D’allà es recollia a través d’una aixeta a la part inferior i es guardava en tones de fusta aïllades de la humitat de terra fins a aconseguir el grau d’alcohol desitjat.

En el mateix espai s’hi troben també les restes d’una sitja de gra, que s’omplia des de la cota del carrer de Sant Llorenç, i d’un arc de sosteniment dels pisos superiors reconstruït en acer. A més, per valorar tot el conjunt també s’hi pot veure un canalet que recollia l’aigua acumulada i la desviava a l’exterior.

Les restes arqueològiques van ser objecte d’una intervenció el novembre del 2005, arran d’una promoció privada que volia construir diversos soterranis. Entre les ruïnes localitzades en van destacar els fonaments de quatre cases medievals. A mida que els treballs de construcció de nous habitatges avançava, l’Ajuntament va negociar amb la promoció de l’obra per tal de fer visibles una part de les restes descobertes amb la finalitat d’integrar-les en el conjunt monumental de la ciutat.

Per aquest motiu, es va permutar l’espai amb els vestigis arqueològics per una modificació del projecte inicial compensant l’edificabilitat que es perdia a la planta baixa amb un augment de la de les plantes superiors. El pas següent va ser el sanejament de les ruïnes, que es va fer entre el febrer i març de 2008, i la posterior museïtzació per fer-les visitables.

Font: Ajuntament de Solsona