dijous, 23 de setembre de 2010

La biblioteca de Solsona estalviarà prop del 80 per cent d’energia mitjançant la geotèrmia

S’estan perforant nou pous de 100 metres de profunditat al mateix temps que es construeixen els fonaments

La biblioteca comarcal de Solsona es dotarà d’un sistema d’energia geotèrmica per escalfar-se i climatitzar-se. Aquests dies se n’estan perforant els pous necessaris, un total de nou, al mateix temps que es construeixen la fonamentació i murs de contenció. Amb l’ús d’aquesta energia renovable la biblioteca es convertirà en l’edifici municipal solsoní més ecològic. El principal avantatge és l’estalvi energètic, que serà de prop del 80 per cent.

Segons explica l’arquitecta municipal Anna Feu, els pous es reparteixen per tota la superfície de la planta soterrània, tenen 100 metres de profunditat i estan separats un de l’altre a una distància de sis metres. Cada un incorpora les corresponents sondes per captar la temperatura del subsòl. Amb aquest sistema es captarà la temperatura base del terreny, que sol mantenir-se de forma constant als 18 graus, s’emmagatzemarà a la caldera, que la convertirà en energia per escalfar o refrigerar l’espai. La instal•lació final serà amb terra radiant, ja que és la millor fórmula per optimitzar el sistema.

El projecte inicial de la biblioteca preveia la instal•lació de gas. Tot i això, els prop de dos mesos que l’obra va romandre aturada amb motiu de les troballes arqueològiques van permetre estudiar sistemes energètics alternatius, tal com apunta Anna Feu. Segons l’arquitecta, la geotèrmia presenta molts avantatges: a banda de l’elevat estalvi energètic, “suposarà un cost zero de manteniment” per a l’Ajuntament. A més, el preu d’execució de la instal•lació, d’aproximadament 200.000 euros, no varia gaire respecte de la de gas, ja que s’hauria fet mitjançant radiació amb tubs capil•lars per sostre per optimitzar-ne el rendiment. D’altra banda, el consistori ha sol•licitat una subvenció a l’Institut Català d’Energia.

Així mateix, “aquesta opció és molt més ecològica que la instal•lació de plaques solars”. “És una energia renovable al cent per cent que no representarà cap despesa” , posa de relleu Feu. Per al regidor d’Urbanisme, Martí Abella, aquest és “el plantejament energètic més equilibrat i responsable”. En aquest sentit, “l’Ajuntament dóna exemple de promoció de les energies sostenibles i renovables”.

Una altra actuació que s’ha dut a terme en aquest projecte i que s’emmarca dins les polítiques de sostenibilitat i estalvi que potencia l’Ajuntament és l’habilitació d’un dipòsit de recollida d’aigües pluvials soterrat a la cantonada del carrer del Fesolet amb la paret mitgera de l’immoble adjacent. El volum d’aigua que s’hi dipositi, d’uns 30 metres cúbics, serà reaprofitat.

Quant al ritme de les obres de la nova biblioteca, la perforació dels pous es fa de manera alternada amb la construcció dels fonaments per evitar parar els treballs. Així, primer es va començar la fonamentació de l’ala que toca al carrer del Fesolet, mentre es perforava un pou a l’ala del carrer de Mirabalda, i en aquests moments s’estan executant els fonaments d’aquesta ala mentre es perfora en l’àmbit del Fesolet. Anna Feu confia que a mitjan mes d’octubre s’haurà enllestit la fonamentació de l’equipament i podran començar a aixecar-se pilars.

Els treballs de perforació del terreny s’enllestiran la setmana vinent

Solsona, 23 de setembre de 2010

Font: Ajuntament de Solsona