dijous, 30 de setembre de 2010

Experts internacionals debatran a Solsona sobre el Pagament dels Serveis Ambientals la setmana vinent

El Pagament dels Serveis Ambientals és una eina per a la gestió i conservació del patrimoni natural, sobretot implantat a Amèrica Llatina

Amb representants de 22 països, es comptarà amb experiències d'arreu del món, així com les aliances públiques i privades per tal de gestionar espais naturals i àrees protegides

El Centre Tecnològic Forestal de Catalunya, juntament amb el Departament de Medi Ambient i Habitatge, el Ministeri de Medi Ambient, Medi Rural i Marí i REDIPASA,  organitza el Congrés Internacional ‘Els pagaments per serveis ambientals, eines per a la gestió i conservació del patrimoni natural’, a Solsona, la pròxima setmana, del 5 al 7 d’octubre.

Aquest congrés té per objectiu debatre sobre el pagament pels serveis ambientals (PSA) a la zona del Mediterrani, a partir d’experiències dutes a terme a la resta d’Europa i a Amèrica Llatina. Es vol valorar la possibilitat d’aplicar-los a Catalunya i a altres zones d’Espanya, Europa i Àfrica.

S’analitzarà l’evolució i les perspectives de les experiències ja existents, sobretot a Amèrica Llatina, fent una revisió comparativa dels mecanismes que compleixin un o més d’un dels principis de PSA a Espanya, i sobretot a Catalunya, (com són les mesures agroambientals, subvencions per a treballs forestals i altres activitats) fent una reflexió sobre la necessitat d’avançar cap a models aplicables tant a nivell nacional com internacional.

El programa del congrés s'ha dividit en diferents blocs que aborden la temàtica dels pagaments per serveis des de la seva conceptualització bàsica, passant per la relació amb la governança dels recursos naturals, els temes referents als mercats i a la sostenibilitat financera dels mecanismes de pagaments per serveis ambientals i el monitoratge de l'efectivitat de la seva aplicació en la gestió dels recursos naturals.

Es comptarà amb experiències dels Estats Units, Colòmbia, Costa Rica, Perú, Argentina, Mèxic, Bolívia i Brasil, així com d'Espanya, Catalunya i la resta d'Europa. Es comptarà amb ponents i experts internacionals de gran nivell com David Kimowitz, un expert economista ambiental que coordina iniciatives globals dels drets comuntaris sobre els recursos humans i l'enfortiment de les comunitats rurals davant el canvi climàtic a la Fundació Ford en països com Brasil Xina, Índia, Indonèsia o Kenia, entre d'altres.

El dijous, 7 d'octubre, hi haurà una sortida de camp al Parc Natural del Cadí, per tal de conèixer de primera mà quines són les experiències en Pagaments Sostenibles Ambientals que es duen a terme en aquest territori.  

Aquest congrés va adreçat a tècnics de centres de recerca, representants de sectors econòmics i empresarials, associacions de propietaris rurals, entitats dedicades a la conservació de la natura, estudiants i tècnics de les institucions públiques.

Per a l’organització d’aquest congrés, es compta amb el suport de la Universitat de Lleida, la Fundación Biodiversidad i la Fundació Félix Rodríguez de la Fuente.

Més informació i programa: http://psa.ctfc.es/cat/
30 de setembre de 2010

Font: CTFC