divendres, 10 de setembre de 2010

Diverses particularitats fan diferent el dia central de la Festa Major de Solsona

Per primer cop una noia fa ballar l’àliga a la plaça i s’utilitza la totalitat de mascles a la tronada

Enguany el dia central de la festa en honor a la patrona de Solsona, la Mare de Déu del Claustre, ha presentat diverses particularitats que, malgrat el seu esquema inexorable, l’han fet diferent. D’una banda, per primera vegada a la història de la manifestació gegantera solsonina, una noia ha fet ballar un improperi, concretament l’àliga. De l’altra, el cantautor solsoní Roger Mas ha estat proclamat geganter d’honor a la plaça Major, just abans del ball dels gegants. Finalment, la tronada ha estat magnificada amb l’esclat dels nou mascles existents, l’element pirotècnic originari del segle XVII i recuperat l’any passat. Ha presidit el nucli central de la celebració festiva d’aquest matí el conseller de Medi Ambient i Habitatge, Francesc Baltasar.

No és d’estranyar que a parer de Baltasar, Solsona sigui “una font d’inspiració per a la preservació de les tradicions per a d’altres municipis del país”, en tant que “la festa, una de les més antigues de Catalunya, hi és molt arrelada”. Avui també han participat en la comitiva institucional l’alcalde de Manresa, Josep Camprubí; el president del Consell Comarcal, Marià Chaure; el jutge, Joan Cardona, i gairebé la totalitat d’alcaldes de la comarca. En el dinar institucional posterior, tots ells –llevat del conseller, que ha hagut de marxar abans- han col•laborat amb el Fons d’emergència social.

Si ahir hi havia una notable afluència de públic als carrers i la plaça Major, avui l’expectació s’ha vist incrementada. A més, els assistents als ballets han tingut més d’un motiu per aplaudir a la plaça: primer, en conèixer que el ball de l’àliga ha estat desplegat per una gegantera, Anna Tàpia. “Ens fa especialment contents als membres de l’Agrupació de Geganters”, manifesta Pere Cuadrench, macip major de l’entitat. “Ha treballat molt a fons per poder-ho fer realitat i ho ha aconseguit”, explica Cuadrench, que afegeix que fins ara no havia estat possible perquè “fer ballar un improperi també ve determinat per la condició física del ballador, no només pel component rítmic”.

El públic també ha ovacionat Roger Mas en rebre un bust del gegant vell de mans de l’alcalde, David Rodríguez, en representació dels geganters. L’alcalde li ha entregat el reconeixement “en senyal d’agraïment per posar la seva capacitat artística i la projecció professional al servei de les seves arrels i les seves expressions culturals”. Rodríguez ha subratllat que “ser proclamat geganter d’honor a la ciutat gegantera per excel•lència de Catalunya ja és un motiu per estar-ne orgullós”. Però rebre la màxima distinció dels geganters per “haver contribuït a fer més popular la Festa Major i a difondre-la amb sensibilitat i delicadesa” per a un solsoní, ha afegit l’alcalde, també “ha de ser entès com un reconeixement a l’estima envers la ciutat i les seves tradicions”.

‘Endavant les atxes!’
Roger Mas, que fins i tot havia fet de flabiolaire al bell mig de la plaça en la seva època més juvenil, ha rebut satisfet aquest títol i ha assegurat que “l’estima que els solsonins tenim envers les tradicions m’ha marcat molt”. “Està plena de bons valors”, ha afirmat, abans de llençar el crit d’”Endavant les atxes! Foc a l’obaga!”, evocant la lletra d’un dels temes del seu últim àlbum, A la casa d’enlloc.

L’encesa de la tronada aquest any ha anat a càrrec del conseller Francesc Baltasar, l’alcalde de Manresa i Roger Mas. Mai abans la pólvora no havia aconseguit tant estrèpit. Aquesta vegada ha estat gràcies a la disposició simultània dels tres jocs de tres mascles de l’Ajuntament, la Confraria de la Mare de Déu del Claustre i dels Geganters. Així “s’ha culminat una Festa Major abocada als trabucaires, que n’han estat els protagonistes”, ha remarcat Pere Cuadrench.

L’alcalde considera que aquest any “s’han reunit tots els elements per fer una festa lluïda” i ha felicitat els geganters, que “són l’ànima de la festa”, els trabucaires, per contribuir a fer-la més lluïda, i l’Orquestra Patinfanjàs, per haver sabut “interpretar amb encert el pasdoble de Ramon Pujol”.

Solsona, 9 de setembre de 2010

Font: Ajuntament de Solsona