dimecres, 2 de juny de 2010

Primera jornada de portes obertes a la nova depuradora de Solsona

Es farà el 12 de juny en el marc de la VI Setmana del Medi Ambient

Amb motiu de la sisena Setmana del Medi Ambient, que el Grup de Natura del Solsonès organitza a Solsona de l’11 al 20 de juny, la regidoria de Medi Ambient duu a terme el dia 12 la primera jornada de portes obertes a l’estació depuradora d’aigües residuals, inaugurada l’octubre passat. Es mostraran cadascuna de les parts de les instal•lacions, ubicades a la partida de Santa Llúcia, i s’hi explicarà el funcionament de tot el cicle de depuració de l’aigua.

Les visites guiades es faran cada mitja hora a partir de les 11 i fins a 2/4 d’1 del migdia des de l’accés principal de la planta. Tot i això, el Grup de Natura del Solsonès proposa una sortida a peu des de la plaça del Camp a les 10 del matí per participar a la primera visita de la jornada, a 1/4 d’11. Les explicacions aniran a càrrec del director de les instal•lacions, Josep Freixes, i del tècnic municipal Manel Martínez.

Fins ara la regidoria de Medi Ambient ha organitzat visites guiades a la depuradora d’alumnes de secundària de l’IES Francesc Ribalta, l’Escola Arrels II i la UEC L’Afrau per sensibilitzar la població juvenil sobre el tractament de les agües utilitzades per retornar-les al medi natural en les millors condicions. No obstant això, aquesta és la primera ocasió per a la població en general de recórrer les instal•lacions que es van posar en marxa la tardor passada.

La nova depuradora de Solsona, que ocupa una superfície total d’11.500 metres quadrats, funciona amb un sistema de tractament biològic i està preparada per tractar les aigües residuals d’una població de 25.000 habitants equivalents, un volum de 6.275 metres cúbics diaris. També dóna servei als polígons industrials de la ciutat i d’Olius i el nucli d’aquest municipi veí.

Inici imminent de les obres del tractament terciari
D’aquest projecte, executat per encàrrec de l’Agència Catalana de l’Aigua, només resta pendent la construcció del tractament terciari, les obres del qual començaran la setmana vinent i tindran un termini de tres mesos. Aquesta última fase permetrà sotmetre l’aigua a un darrer procés de filtració per reutilitzar-la per a usos agrícoles o industrials.

A banda de la jornada de portes obertes a l’estació depuradora, per commemorar la Setmana del Medi Ambient el Grup de Natura del Solsonès ha programat diverses sortides, una exposició de Fundació Terra que duu per títol “La casa dels negawats”, la projecció d’un documental i dues conferències-col•loqui. Enguany la temàtica principal girarà entorn el canvi climàtic.

Els objectius d’aquestes activitats són fomentar valors ecològics i mediambientals, apropar al públic l’opinió d’experts per promoure una opinió crítica sobre el canvi climàtic i sensibilitzar la ciutadania sobre el respecte envers l’entorn. Aquest programa, que té el suport de l’Ajuntament, es pot descarregar en línia a través del web www.lacetans.org/gns.

Solsona, 2 de juny de 2010

Font: Ajuntament de Solsona