dijous, 10 de juny de 2010

L’Ajuntament posa en marxa el Portal d’Entitats de Solsona

És una doble eina que difon l’activitat de les associacions i els ofereix la possibilitat de crear-se els propis webs

Aquesta setmana ha entrat en funcionament el Portal d’Entitats de Solsona (http://solsonaentitats.cat), un espai a internet per donar a conèixer la realitat associativa de la ciutat i difondre’n l’oferta lúdica, cultural, social i esportiva. És una iniciativa transversal impulsada per les regidories de Participació i Comunicació de l’Ajuntament amb el patrocini de la Diputació de Lleida i la col•laboració del Punt Òmnia.

Ahir van presentar el Portal d’Entitats de Solsona al teixit associatiu l’alcalde, David Rodríguez, la diputada provincial de Noves Tecnologies, Montse Mayos, i el director de Districte Digital, l’empresa que ha creat aquest instrument telemàtic, Jaume Roqué. A més, les sis entitats que han integrat el grup pilot per engegar el projecte van exposar els webs que han generat per mitjà d’aquesta aplicació.

I és que a més del portal col•lectiu de l’associacionisme solsoní, aquesta eina proporciona a totes les entitats la possibilitat de confeccionar i mantenir el seu propi web de forma totalment gratuïta. Durant el mes de maig, han participat a la prova pilot per crear la seva pàgina dins el Portal l’Associació de Dones del Solsonès (http://donessolsones.solsonae.cat), el Centre d’Estudis Lacetans (http://lacetans.solsonae.cat), el Centre Excursionista del Solsonès (http://cexcursionistasolsones.solsonae.cat), el Club Bàsquet Solsona (http://cbsolsona.solsonae.cat), el Consell de la Gent Gran (http://consellgentgran.solsonae.cat) i el Solsonès Obert al Món (http://som.solsonae.cat). Dos membres de cada entitat han seguit un curs de formació de 14 hores a les instal•lacions del Punt Òmnia per aprendre a confeccionar les pàgines web.

El tercer de Lleida
Aquesta iniciativa neix d’un projecte que es va començar a treballar l’any passat arran d’un oferiment de la Diputació de Lleida al qual “l’Ajuntament no es va poder negar, perquè si una qualitat caracteritza la societat solsonina és l’intens dinamisme associatiu”, posa de relleu l’alcalde. Solsona es converteix, així, en la tercera ciutat de Lleida que posa en marxa un portal d’entitats d’aquest tipus, després de Tàrrega i Cervera. Tot i això, es tracta d’”un instrument ja consolidat a les comarques de Barcelona, Tarragona i Girona, del qual fan ús prop de 20.000 entitats del país”, segons afirma Jaume Roqué.

El Portal d’Entitats té la doble finalitat de difondre la realitat associativa al conjunt de la ciutadania i, alhora, ajudar les entitats a coordinar les seves activitats. A més, és un generador de webs amb unes característiques especialment pensades per a les entitats. Les pàgines web que es creen mitjançant aquesta eina permeten informar; oferir un canal de participació als usuaris de la xarxa, siguin socis o no, i disposar d’una aplicació informàtica que facilita l’organització interna del col•lectiu. Algunes de les aplicacions que ofereix, a tall d’exemple, són l’enviament de butlletins electrònics, les inscripcions en línia a les activitats, la creació de fòrums de debat i la creació d’apartats privats reservats als socis.

‘Tothom hi pot accedir’
Per a la diputada de Noves Tecnologies, Montse Mayos, “el Portal d’Entitats fa molt viable la incorporació a les noves tecnologies de les associacions, tant les que hi estan més familiaritzades com les que menys”, atesa la simplicitat de l’eina. “Tothom hi pot accedir”, destaca Mayos. La diputada s’ha mostrat convençuda que, a poc a poc, el portal s’omplirà de pàgines d’entitats que s’hi aniran sumant.

Cursos periòdics per confeccionar els webs
Per a la creació dels webs, l’Ajuntament organitzarà periòdicament cursos per gratuïts de 14 hores de durada en grups de set entitats. En la presentació del portal ahir s’hi van inscriure una dotzena d’associacions. El proper curs es preveu començar la segona quinzena de mes. Les entitats que hi estiguin interessades poden inscriure-s’hi enviant les dades de contacte a l’adreça comunicacio@ajsolsona.cat.


Mayos, Rodríguez i Roqué, en la presentació
pública del projecte, ahir al vespre

Solsona, 9 de juny de 2010

Font: Ajuntament de Solsona