dimecres, 9 de juny de 2010

Els solsonins desafien la pluja i improvisen per viure la festa del Corpus

Fan ballar una final simbòlica dels gegants sota els porxos de la plaça Major

El diumenge de Corpus a Solsona s’ha llevat amb pluja a primera hora i, malgrat el parèntesi concedit durant tot el matí, a quarts de dues de la tarda, un xàfec ha irromput a la celebració mentre la mainada del ball de bastons desplegava la seva dansa. La gotellada ha durat una hora, fet que ha obligat el públic de la plaça Major a refugiar-se sota els porxos i a suspendre la dansa de l’àliga i els gegants. No obstant això, la Cobla Juvenil Ciutat de Solsona no ha renunciat a interpretar la música dels gegants, s’ha executat una singular traca i s’ha ballat una final simbòlica acompanyada de l’Orquestra Patinfanjàs sota els porxos.

Tot i la pluja d’última hora, però, “el Corpus d’enguany ha registrat una bona assistència de públic”, tal com constata l’alcalde, David Rodríguez. I “la improvisació forçada en el tram final de la festa també ha tingut el seu encant”, afegeix. Igualment, per al macip major de l’Agrupació de Geganters, Pere Cuadrench, “podem estar contents, perquè no pensàvem que poguéssim fer el que hem fet”. “Cada any ens prepara alguna sorpresa el Corpus”, afirma.

Malgrat els canvis forçats en el desplegament de la imatgeria folklòrica, “el fet que els balladors del ball de bastons hagin aguantat estoicament sota la pluja fins a pronunciar el verset dedicat a la Mare de Déu ha estat una imatge molt bonica”, diu Pere Cuadrench.

Durant el matí, el temps sí que ha estat benèvol amb la celebració de la festa solsonina i ha permès el desenvolupament amb completa normalitat del programa tradicional, inclosa la processó, que ha presidit el bisbe, Jaume Traserra. Hi ha participat una elevada concurrència de públic, majoritàriament familiar. La catifa de flors de la plaça de Palau, confeccionada per l’Agrupament Escolta Pare Claret, ha estat dissenyada enguany per Pere Cuadrench amb un tema dedicat al cinquantè aniversari de la refundació de l’Orfeó Nova Solsona.

Avui l’Ajuntament i l’Agrupació de Geganters han agraït a la pubilla, Ariadna Serra, i les donzelles d’honor, Aina Sala i Nahir Pérez, la seva participació a les festes tradicionals de la ciutat des de la Festa Major de l’any passat, ja que avui han format part de la comitiva per darrera vegada. Aquest estiu se n’elegiran les seves successores.

Tendència a l’alça de la popularitat
Les convocatòries del Corpus d’ahir, dissabte, van rebre una bona acollida de solsonins i visitants. Tant la cercavila del migdia com la roda de foc van ser seguides per nombroses persones, segons l’Agrupació de Geganters. “Estem experimentant una tendència a l’alça de la popularitat dels actes tradicionals de la festa”, explica Cuadrench.

Solsona, 6 de juny de 2010Font: Ajuntament de Solsona