dimecres, 19 de maig de 2010

El disseny de Pere Cuadrench guanya el concurs més participat de la imatge gràfica de la Festa Major de Solsona

Resulten finalistes els treballs d’Arnau Quingles i Lluís Codina

Pere Cuadrench i Tripiana serà l’autor de la portada del programa de la propera edició de la Festa Major de Solsona. Ha resultat guanyador del concurs convocat per la regidoria de Cultura, que enguany ha batut el rècord de participació amb nou propostes presentades per set persones. El treball del macip major de l’Agrupació de Geganters, premiat amb 300 euros, ha estat el més ben valorat pel jurat per la qualitat artística i l’originalitat tant dels motius escollits com de la tècnica, el collage digital.

Aquest disseny, que l’Ajuntament no vol revelar fins que el programa surti al carrer a final d’agost, plasma la vivència de la Festa Major des d’un balcó del nucli antic decorat amb un domàs i, alhora, confereix protagonisme a la geganta vella. El seu autor ha volgut “representar i reivindicar una escena típica de la nostra festa emmarcada en un espai arquitectònic molt solsoní”. A més, per a Cuadrench, “és un homenatge a la vellesa i la feminitat”.

La tècnica del collage, inèdita fins ara en la imatge gràfica de la festa, “permet jugar amb la procedència de les textures dels diferents elements” i al final, “cada pedaç té vida per ell mateix alhora que col•labora en la creació final”, explica Pere Cuadrench.

Un disseny innovador
La regidora de Cultura, Sara Alarcón, posa de relleu el caràcter “innovador” de l’estètica de la proposta seleccionada, que “trenca amb els programes anteriors”, i la seva “reivindicació del domàs” com a element festiu, del qual “s’ha de potenciar l’ús”. Igualment, en subratlla “la sensibilitat envers la imatge de la dona forta expressada a través de la geganta vella, que sempre ha restat a l’ombra del gegant vell”.

En definitiva, Alarcón sosté que “un any més, la riquesa artística de la imatge gràfica de la Festa Major, que també n’és la cara a l’exterior, li aporta un notable valor afegit”. A més de la regidora, han integrat el jurat del concurs l’alcalde, els portaveus de tots els grups municipals, una persona en representació dels mitjans de comunicació locals i una dissenyadora local.

D’altra banda, la regidora de Cultura valora molt satisfactòriament l’elevada participació al concurs, que en edicions anteriors havia despertat poc interès. Després d’adaptar-ne les bases, l’octubre passat, en consultar-ho amb entitats i membres del jurat, “sembla que els canvis han estat positius per aconseguir incentivar l’interès de la ciutadania”. “Això vol dir que anem pel bon camí”, apunta Sara Alarcón. Alguns propostes, fins i tot, procedeixen d’altres municipis, com un treball d’Arnau Quingles, de Barcelona, que ha quedat finalista, juntament amb una obra del solsoní Lluís Codina.

És la primera vegada que Pere Cuadrench es presenta a aquesta convocatòria, si bé feia temps que se sentia atret per la idea, en tant que és del parer que “dissenyar aquest programa és una de les coses més boniques que es poden fer en el ram del disseny a Solsona”. L’autor destaca que el fet de ser geganter i que el seu oncle Jaume Cuadrench se n’encarregués durant molts anys són dos factors que “hi afegeixen una coincidència especial”.

Solsona, 19 de maig de 2010