dimecres, 24 de març de 2010

Qüestió de mentalitat..., Club d'escacs l'Elefant

L’Elefant de Solsona acaba 5è de la màxima categoria dels escacs lleidatans.

Diumenge passat l’Elefant de Solsona va cloure a Ivars d’Urgell el Campionat de Catalunya d’Escacs per Equips. Mancat d’efectius, per ordre de forces, l’Elefant de Solsona alineà: X.Sendarrubias (1), M.Anton (0), J.Rosés (1), J.Tordesillas (1), vacant (0), vacant (0), vacant (0), J.Bajona (0,5), vacant (0) i R.Pujol (0) resultant derrota solsonina 6,5 –3,5.

L’efecte dels taulers vacants posava el marcador inicial amb un 4-1 pels del pla; Sendarrubias es va beneficiar de l’absència del primer tauler rival.
Anton, inesperadament, va rebre un atac que li desmuntava l’enroc i sense aconseguir fer marxar l’incòmode alfil de h3, i esgotada l’opció de contraatac pel flanc de dama, abandonava.
Tordesillas col•locava molt sutilment les peces cap a l’enroc rival; un cop oberta la columna f, obtenia 2 peces per torre i amb els peons finals, rematava la victòria.
Pujol, altre cop amb enrocs oposats, jugà còmode i portà la iniciativa durant tota la partida, doblant torres a columnes obertes, amb la dama activa, etc., fins que a una jugada de mat, el rival sacrificava dama tot aprofitant la reraguarda desprotegida del solsoní. Una llàstima...
Bajona posà contra les cordes un rival 200 punts ELO superior, però un cop canviades la majoria de peces, l’atac perdia empenta i era just signar taules.
La partida de Rosés transcorregué lentament, fins que el rival llançà la dama i peons contra l’enroc del solsoní. Aquest, impassible, neutralitzà l’atac i amb unes peces més actives arrencava un contraatac demolidor.

La classificació final de la categoria Preferent de Lleida, després de les nou jornades és:

Equip Victòries Desempat
LLEIDA B 8,5 239,25
VILANOVENC 5 210,25
TÀRREGA B 5 166,25
GUISSONA 4,5 196
ELEFANT 4,5 184
IVARS D’URGELL 4,5 183,5
PARDINYES 4 211
LA SEU D’URGELL 4 194
BAIX SEGRE 2,5 188
BALAGUER B 2,5 178,25

La valoració és força positiva. Novells en la màxima categoria de la província de Lleida, els solsonins no s’imaginaven pas, després d’haver encaixat una severa derrota amb el campió, haver-se situat i mantingut a la part alta de la taula fins al final, fins al punt que, una victòria la darrera jornada els hauria situat 2ns...
Probablement, aquesta situació inesperada ha estat la “qüestió de mentalitat” que ha acomodat l’equip i li ha tallat l’ambició d’anar a totes fins al final...

I una frase: “L’home va com els peons: de casella en casella sense poder atrapar a la dama” (Francisco de Quevedo, escriptor espanyol, 1580-1645).