dilluns, 1 de març de 2010

Maria Padró, Albert Simon i Míriam Martínez, guanyadors del primer ‘Efecte mirall Solsona-Olius’

01/03/2010

La Banda de l’Escola Municipal de Música arrenca una llarga ovació del públic

La primera edició, una mica experimental, del Concurs de Curtmetratges “Efecte mirall Solsona-Olius” “es mereix unes valoracions excel·lents”, segons va destacar divendres al vespre al Teatre Comarcal la regidora de Joventut solsonina, Sara Alarcón, en la gala de lliurament de premis. Maria Padró va guanyar en la categoria de 19 a 30 anys individual pel curt Sóc jove. Albert Simon i Míriam Martínez es van endur el reconeixement en la categoria de 14 a 18 anys col·lectiva pel treball titulat Què poden fer els que no tenen 16 anys per passar-s’ho bé a la nit?

Aquestes dues cintes, que es van projectar, van resultar guanyadores entre les sis que es van presentar al concurs. Amb tot, les categories de 14 a 18 anys individual i de 19 a 30 col·lectiva van haver-se de declarar desertes per manca de participació. En representació de les regidories de Joventut de Solsona i Olius, organitzadores de la iniciativa en el marc del Pla Local Mancomunat de Joventut, Sara Alarcón es va mostrar convençuda que en properes edicions la participació anirà en augment.

Maria Padró, que no va poder recollir el premi en trobar-se a l’estranger a través d’una beca Erasmus, estudia quart de Comunicació Audiovisual a la Universitat Pompeu Fabra. El seu curt, de prop de 4 minuts de durada, es basa en bona mesura en la combinació de dibuixos i fotografies, amb el suport de veus en off, per treballar el concepte jove. La música la hi posa Am Mut, un grup de l’Hospitalet de Llobregat.

Per la seva banda, Albert Simon, i Míriam Martínez, alumnes de 4t d’ESO de l’IES Francesc Ribalta, situen el seu treball a casa, el carrer i l’institut, i es nodreixen de la gravació de les pròpies vivències i d’entrevistes a companys del centre per plasmar la visió d’alguns nois i noies sobre la idoneïtat d’habilitar a Solsona locals nocturns per a menors de 16 anys.

Van lliurar els premis els alcaldes de Solsona i Olius, David Rodríguez i Ramon Sala, i la regidora de Joventut d’Olius, M. Goretti Sala: un val per comprar material informàtic i de comunicació en un establiment solsoní bescanviable per l’import de 300 euros, per als guanyadors de la categoria col·lectiva, i un miniordinador portàtil per a Maria Padró, que va recollir el seu germà, Joan.

Alarcón va recordar que el concurs “Efecte mirall Solsona-Olius” concep el curtmetratge com un canal plenament vàlid i eficaç “per vehicular sentiments, idees, reivindicacions i denúncia social, inquietuds en general, que els joves volen fer sentir”. En aquest sentit, els participants “han demostrat que es pot fer i es pot fer bé, amb el valor artístic inherent a tota creació”.

La cloenda de la gala va ser cinematogràfica i musical, amb la interpretació de les bandes sonores de Titànic, La bella i la bèstia, La Sireneta i Moments for Morricone, a càrrec de la Banda de l’Escola Municipal de Música, dirigida per José Jaime Rivera. En finalitzar les projeccions, amb l’escenari tapat, va alçar-se el teló i van deixar-se veure la quarantena de músics, que amb prou feines hi cabien. L’actuació d’aquesta formació, integrada per alumnes, exalumnes, professors i col·laboradors, va arrencar llargues ovacions del públic assistent. La seva propera actuació, dins el seu primer cicle de concerts, tindrà lloc també al Teatre Comarcal el proper 18 d’abril.Text: Servei de Premsa Ajuntament de Solsona
Fotos: Lluís Closa