dilluns, 8 de març de 2010

Josep Pujantell rep el Premi Bufet 2010 a títol pòstum

07/03/2010

En destaquen la seva figura com “un exemple de la pagesia moderna”

Eugeni Pujantell, un dels fills de Josep Pujantell, ha recollit aquest migdia el Premi Bufet 2010, que li ha estat concedit al seu pare a títol pòstum, en el marc de la sisena Fira del Trumfo i la Tòfona de Solsona. Familiars, amics i veïns de Cambrils han assistit a l’acte més commemoratiu del certamen, que ha presidit l’alcalde, David Rodríguez, a la sala de plens de l’Ajuntament. L’han organitzat el Patronat Comarcal de Turisme i el nou organisme Solsonès Fires, dirigit per Albert Muntada, amb la col·laboració del consistori solsoní.

Josep Pujantell, hereu de la casa Capdevila de Cambrils, traspassat fa prop de mig any, “va ser un exemple de la pagesia moderna”, ha destacat el president del Patronat Comarcal de Turisme, Joan Solà, en la glossa que ha pronunciat. Va dedicar tota la seva vida a l’agricultura i la ramaderia, i “tenia la mà trencada en el cultiu de trumfos”, que era “el seu principal maldecap”, al qual es lliurava “amb devoció”.

Solà també ha destacat de l’homenatjat el compromís amb el seu poble, del qual va ser regidor durant diverses legislatures. Era una persona discreta, i alhora moderna, “constant i emprenedora, de caràcter afable i cordial amb tothom”. L’alcalde ha lamentat que “el seu trajecte s’estronqués abans d’hora”, però per totes aquestes qualitats, “Cambrils i la comarca del Solsonès en recordaran la seva figura i el nom de la casa Capdevila”, ha afegit.

David Rodríguez ha felicitat el Patronat Comarcal de Turisme i Solsonès Fires per l’encert d’aquest premi, que “és el més especial” dels que s’han entregat fins ara en ser a títol pòstum. “És amb gestos com aquest que, tot i la seva austeritat, es fa justícia a ciutadans anònims que des del seu àmbit personal i professional han contribuït al progrés de la seva comuntat”, ha dit Rodríguez.

Albert Muntada ha fet el lliurament del guardó a Eugeni Pujantell, que expressat el seu agraïment en representació de la família. Muntada també ha aprofitat la presència a l’acte de diversos productors de trumfos d’Odèn per agrair la seva participació en aquest certamen.


Elevada implicació dels productors

El balanç de la sisena Fira del Trumfo i la Tòfona de Solsona és molt positiu des de l’organització, especialment per “l’elevada implicació dels productors de trumfos i dels artesans”, ha afirmat Albert Muntada. Seguint la línia de les edicions anteriors, enguany s’han instal·lat en els indrets més cèntrics del nucli antic vuit parades de venda directa de patates autòctones i una trentena d’artesania alimentària. Segons el director de la fira, ahir, dissabte, “els trumfaires van vendre tant com l’any passat en els dos dies”.

L’organització també està satisfeta del resultat de les diverses activitats que conformen el programa i per les quals es compta amb la participació d’entitats culturals i econòmiques de la comarca, com els tastets del Gremi d’Hostaleria i els concursos, entre d’altres.