dimecres, 17 de març de 2010

Esquerra informa sobre la Llei de Serveis Socials en el Dia Internacional de les Dones

Carles Vega va subratllar que “l'esforç de la Generalitat per desplegar aquesta Llei és un pas endavant en la política de serveis socials, malgrat que els recursos no sobren”

El passat dijous 11 de març es va celebrar a Solsona una xerrada divulgativa de la nova Llei de Serveis Socials i la Cartera de Serveis en el Dia Internacional de les Dones. L'acte, que es va dur a terme a la Sala d'Actes del Casal de Cultura, va ser presentat per Meravelles Gonzàlez, Secretària de la Dona d’Esquerra-Solsonès, i va anar a càrrec del director dels Serveis Territorials de Lleida del Departament d'Acció Social i Ciutadania, Carles Vega. La Llei de Serveis Socials, que l'ha tramitat el DASC durant els darrers dos mandats d'Esquerra, va ser aprovada per unanimitat al Parlament de Catalunya l'any 2007. A l'acte hi va assistir una trentena de persones.

L'objectiu d'aquesta jornada era el d'explicar els avenços que suposa la Llei de Serveis Socials, una llei que és molt més àmplia que la Llei de la Dependència i que permetrà fer front als reptes i necessitats que plantegen les noves polítiques socials. Així, es va posar especial atenció sobre quines són les aportacions d'aquesta nova llei i les funcionalitats que donarà en qüestió de cobertura integral a les necessitats més bàsiques i fonamentals dels ciutadans.

Carles Vega va especificar alguns dels punts clau a tenir en compte en la Cartera de Serveis enfront dels models anteriors. En aquest sentit, va manifestar que aquesta llei garanteix el desenvolupament de la quarta pota de l'estat del benestar (conjuntament amb Salut, Educació i la Seguretat Social) i serà l'eix fonamental que ajudarà a vertebrar i cohesionar el conjunt de la societat en general, fent especial èmfasi en la universalitat de les prestacions que garanteix la Llei. Universalitat que, a l’independitzar el dret a rebre les prestacions de les rendes familiars (tal i com passa en les altres vessants de l’estat del benestar) acaba amb la clàssica discriminació de les rendes mitjanes a l’accés a aquestes prestacions. I és que mentre només les rendes baixes accedien a aquest tipus d’ajuts i les rendes altes obtenien aquests serveis del sector privat, les rendes mitjanes no gaudien de cap d’aquestes possibilitats.

Tot seguit va puntualitzar que aquesta nova Llei serà un punt important per a garantir el benestar de la nostra gent i, en conseqüència, del nostre país. Va explicar que el desplegament d’aquesta Llei s’està desenvolupant progressivament segons la previsió que permetrà acabar aquest desplegament el 2015. “Un desplegament extraordinàriament ràpid comparat amb el que va costar, en el seu temps, el de la Sanitat, l’Educació o la Seguretat Social”, va reblar.

Carles Vega també va parlar dels àmbits de Ciutadania inclosos en el Departament d’Acció Social i Ciutadania. Així, va explicar el desplegament del suport a les diverses tipologies de família, entre elles les monoparentals; l'aprovació per part del Govern del projecte de Llei de Polítiques de Joventut, que les orienta en l'objectiu de donar respostes a les necessitats dels joves en comptes de primar només el lleure; o el Pacte Nacional per a la Immigració, entre d'altres.

L'acte es va cloure amb la lectura del manifest: “Liderar també es conjuga en femení”.

Com a cloenda de l’acte, Meravelles Gonzàlez va procedir a la lectura del manifest d’Esquerra en motiu del 8 de març d’enguany: “Liderar també es conjuga en femení”. En aquest manifest, es fa palès la desigualtat manifesta entre homes i dones en llocs de comandament en diferents sectors i recomana a la societat que aposti per a incorporar també la visió femenina del lideratge allà on encara n’és exclosa.