dilluns, 1 de març de 2010

El fum no ens deixa veure el bosc

Els incendis forestals són, a Catalunya i a molts altres països, la principal pertorbació que afecta als boscos. I expressen, de la millor manera, la contradicció a la que estem subjectes com a país; la societat vol gaudir dels boscos però no dedica els recursos necessaris per la seva gestió, i per tant, conservació. El control i gestió del combustible que ha exercit tradicionalment l’ús agrari, ramader i forestal del territori s’ha perdut o està a les portes de perdre’s a àmplies zones de Catalunya. I, en aquestes condicions, el foc com a element propi del nostre ecosistema mediterrani fortament humanitzat esdevé una pertorbació amb efectes catastròfics.

La direcció tècnica i política del Cos de Bombers de la Generalitat de Catalunya amb la incorporació del Grup de Recolzament d’Actuacions Forestals va fer un pas de gegant en la gestió del risc d’incendis al nostre país. En els darrers anys s’ha consolidat el coneixement i l’expertesa de la prevenció i l’extinció en una única estratègia indivisible per fer front als episodis de grans incendis forestals, que de forma recurrent, ens afecten, com ho fan a tants altres països del món. Fins al punt que el model de gestió del risc d’incendis forestal català és un referent a molts llocs.

Pot sorprendre una declaració tan contundent enmig del tractament mediàtic al que està subjecte el malaurat incendi d’Horta de Sant Joan, però no només volem recordar-ho, sinó que faríem bé de poder explicar-ho a la societat. Els mitjans de comunicació tenen un paper clau en millorar la comprensió per part de la societat de la complexitat del fenomen dels incendis. Posar l’accent a parts aïllades de la complexa gestió de l’emergència, amb imprecisions i sense veus expertes, generant judicis paral•lels, actua com una cortina de fum que no ens permet avançar en el debat, ni encarar de la millor manera els reptes de futur.

Pagesos, silvicultors, agrupacions de defensa forestal, tècnics, centres de recerca, universitats, administracions forestal, agrària, provincials i locals, bombers... tots treballem plegats per millorar la capacitat de gestió dels incendis forestals a Catalunya. Mentrestant, com a societat, ens manca dotar al territori dels recursos necessaris per a disminuir la vulnerabilitat del paisatge i millorar la capacitat de controlar els incendis que esdevindran.

Signat i consensuat per les següents entitats:

*Associació de Professionals Forestals – PROFOR*

*Associació de Propietaris Forestals Gabarresa-Moianès*

*Centre d’Estudis del Risc Tecnològic (Universitat Politècnica de Catalunya)*

*Centre de Recerca Ecològica i Aplicacions Forestals*

*Centre Tecnològic Forestal de Catalunya*

*Col·legi d’Enginyers de Forests de Catalunya*

*Col·legi d’Enginyers Tècnics Forestals de Catalunya*

*Consorci Forestal de Catalunya*

*Federació d’ADF del Bages*

*Grup de Recerca Ambiental Mediterrània*

*Joves Agricultors i Ramaders de Catalunya*

*Unió de Pagesos*