dimecres, 17 de març de 2010

El Comitè municipal d’emergència de Solsona revisarà el Pla de protecció civil

17/03/2010

Tot i això, l’equip de govern defensa el “gran esforç” amb què s’ha reaccionat “davant d’una situació excepcional”

El Comitè municipal d’emergència de Solsona, reunit aquesta setmana per fer balanç del dispositiu activat per la nevada del dia 8, ha acordat revisar i ampliar el Pla de protecció civil de la ciutat. Per bé que l’Ajuntament va destinar tot el desplegament de mitjans tècnics i humans de què va disposar per retirar la neu de la via pública i evitar la formació de plaques de gel en els eixos principals, els responsables municipals han decidit estudiar la incorporació de millores en els diversos manuals d’actuació que inclou el Pla.

L’executiu municipal defensa “la capacitat de reacció” de la brigada i la Policia Local per fer front als efectes del temporal de neu. Tal com apunta l’alcalde, David Rodríguez, “s’ha fet un gran esforç davant d’una situació excepcional” i “cal valorar la feina en condicions difícils de totes les persones que hi van treballar”.

L’alcalde recorda que aquest temporal es va veure agreujat per una onada de fred, que va convertir places i carrers en pistes de gel, fet que “va complicar les tasques”. En total, es van destinar al dispositiu una trentena d’efectius, sis màquines i unes 35 tones de potassa. El tinent d’alcalde, Martí Abella, destaca que “ni el Centre Sanitari, ni altres serveis bàsics de la ciutat, ni les indústries dels polígons van haver d’aturar-se a causa de la nevada”.

No obstant això, la setmana passada es va evidenciar, en alguns moments, la necessitat d’improvisar la presa de decisions per part del Comitè d’emergència, en tant que no es preveien en el Manual d’actuació per a nevades, que data de la legislatura anterior. Per això, s’actualitzarà i, entre d’altres, es planificarà la distribució de mitjans tècnics per zones del municipi –en el document actual no hi és i arran de la tempesta es va dividir la ciutat en sis unitats–; s’hi inclouran els camins principals del Vinyet que s’han de mantenir nets, i es fixarà una reunió anual a l’inici de l’hivern amb tots els propietaris solsonins de maquinària útil en cas de nevades.


Enquesta al Vinyet

Així mateix, la Policia Local durà a terme un inventari de les masies del Vinyet, a través d’enquestes als veïns. L’objectiu d’aquest treball consistirà, d’una banda, a identificar les cases que disposen de mitjans tècnics que poden resultar d’ajuda en casos d’emergència i, de l’altra, a conèixer el tipus de ciutadans que hi resideixen per vetllar especialment per les persones grans que viuen soles.


CiU critica la manca de previsió

Jordi Riart, portaveu del grup municipal de CiU, discrepa de les valoracions que l’executiu fa de la nevada i li retreu “la manca de capacitat d’instrumentalitzar la planificació ja existent”. De fet, Riart insta l’equip de govern a fer autocrítica, ja que és del parer que “en realitat no es va activar el Pla d’emergència”. L’oposició recorda que “ja existeix una relació de la maquinària que es pot utilitzar en casos d’emergència”, tot i que “només caldria actualitzar-ne els números de telèfon”. Riart sosté que es va actuar sense previsió, “i més, tenint en compte que era un temporal anunciat amb suficient antelació”.

Aquesta setmana la brigada municipal encara està duent a terme treballs de neteja per eliminar munts de neu que han quedat acumulats en diversos punts de la via pública. A més, està reparant desperfectes del paviment –un dels indrets malmesos és el passeig del Pare Claret– ocasionats per la distribució de potassa. Tot i això, el Pla de protecció civil es va desactivar divendres passat a la tarda.

El Comitè municipal d’emergència ha decidit que en properes ocasions, abans de produir-se les nevades, es distribuirà un ban per recordar als veïns l’obligació de retirar la neu de les voreres de davant de casa per permetre el pas de vianants, tal com fixa l’article 40 de l’Ordenança de convivència ciutadana.

Font: Ajuntament de Solsona