dijous, 18 de març de 2010

Conferència “Dones, temps i treballs. Els paranys de la conciliació”

El passat dia 16 de març a les 20:00h va tenir lloc la xerrada “Dones, temps i treballs. Els paranys de la conciliació”, a càrrec de Maria José Puyalto, a la sala Francesca de Llobera del Consell Comarcal del Solsonès, en motiu de la commemoració del Dia Internacional de les Dones

El president del Consell Comarcal, Marià Chaure va encetar l’acte i la presidenta de l’Associació de dones del Solsonès, Pilar García, va dir unes paraules i va cedir la paraula a la Sra. Puyalto.

Paranys de la conciliació és refereix a la qüestió de per què una dona del segle XXI es troba atrapada, no acaba de ser feliç. Ho tenim tot i no tenim res en realitat. Això és el que s’intenta explicar.

El problema està en el model de societat en què vivim. Si aquest model no canvia sempre tindrem aquesta sensació.

Hi ha una contradicció entre els temps de cura (care) i el temps de mercat. El temps de cura és bastant ampli i bastant complex perquè es dedica al treball estrictament domèstic, a la cura dels nens depenents, a les relacions entre la família i l’exterior. El temps de mercat és el que podríem identificar amb les jornades laborals. Aquests temps tenen lògiques molt diferents. Hi ha experts que diuen que aquests temps no es poden conciliar (compatibilitzar), necessàriament s’ha de donar prioritat a l’un o a l’altre.

La Sra Maria José Puyalto va continuar amb la xerrada tenint sempre presents els temps de cura i de mercat, i al final es va obrir un torn de precs i preguntes.