dimecres, 17 de febrer de 2010

L’Elefant avança!


Diumenge passat, en ple Carnaval, l’Elefant es va desplaçar a La Seu d’Urgell, en la 4a jornada del Campionat de Catalunya d’Escacs per Equips.
Tot feia pensar que el factor camp jugaria un paper importat..., però amb un bon domini de nervis, els solsonins van tornar a guanyar per la mínima!
Per ordre de forces, l’Elefant de Solsona alineà: J.Figueras (1), X.Sendarrubias (0,5), M.Anton (1), J.Rosés (1), J.Tordesillas (1), vacant (0), vacant (0), J.Bajona (0), J.Blanch (0) i R.Pujol (1) resultant un 4,5 – 5,5 pels visitants.

Malauradament, es començava amb un parcial de 2-0 per La Seu. Blanch entrava en un joc ràpid pel flanc de dama, que no li donava temps a enrocar-se i perdia. Anton, tot i el canvi de dames inicial i jugar amb negres, aconseguia posar més i més pressió sobre el rival fins a fer-li tombar el rei, invertint un temps mínim. Bajona, contra un rival 160 punts ELO superior, es veia desubicat amb un alfil que no li jugava al flanc de dama, cosa que el rival va aprofitar per explotar el flanc de rei de forma determinant. Tordesillas també anava per feina, s’arribava aviat a un final de torres, on el major nombre de peons li donava la superioritat que, poc a poc, li anotava el punt. Pujol obria la columna f i feia pujar un peó fins a f7, però el rival tenia defensa, fins que, un cop desfeta la defensa de peons de l’enroc, hi aportava un cavall que era la massa crítica que li faltava al seu atac. I el jove Rosés va jugar molt estratègic: va obrir la columna f, va aclarir la diagonal del fianchetto de l’enroc rival i, amb les peces ben orientades, rematava amb una combinació digna de “blanques juguen i guanyen” acorralant el rei a h8.

Una gran remuntada situava 4–4, però els solsonins anaven a més, malgrat encara calia lluitar... Tant, que es va arribar a les 4 hores de joc als dos primers taulers, que no s’havien conformat amb taules per repetició de jugades perquè desitjaven la victòria: Sendarrubias va fer dos sacrificis per lligar quatre peons que pujaven amunt, però el rival (100 punts d’ELO superior) va resistir a les dues darreres files del tauler i, tornant la torre de més, equilibrava les forces al límit del temps, signant taules. La responsabilitat final requeia altre cop en Figueras que, amb una defensa Nimzovitch, restava a l’espera de l’atac rival per llançar el contraatac que, també al límit del temps, i amb peons passats respectius, li donava la victòria coronant un peó a la columna a.

La classificació, després de quatre jornades és:

Equip Victòries Sonnenborg-Berger
LLEIDA B 4 45
GUISSONA 3,5 33,5
VILANOVENC 3 42,75
ELEFANT 2 37,75
LA SEU D’URGELL 2 30,5
IVARS D’URGELL 2 22,5
TÀRREGA B 1,5 33,75
BALAGUER B 1,5 33
PARDINYES 0,5 30,75
BAIX SEGRE 0 45,75

(Similar al gol average en futbol, el criteri de desempat Sonnenborg-Berger és la suma de tantes victòries de cadascun dels rivals com partides se’ls va guanyar en el matx respectiu)

Diumenge vinent, a l’estació d’autobusos, des de 2/4 de 10 i durant tot el matí podreu veure el matx contra el Balaguer B.

I la frase: “Els escacs són un joc sense igual, regi i imperial” (Napoleó Bonaparte, general i emperador francès, 1769-1821).