dijous, 25 de febrer de 2010

Els ajuntaments de Solsona i Cardona i el Consell Comarcal van a l’una en la gestió mediambiental

25/02/2010

El maig s’iniciarà la recollida de la fracció orgànica a la capital del Solsonès

El Consorci del Solsonès i Cardona per al Medi Ambient es posa en marxa per a la implantació de la recollida de la fracció orgànica, de forma imminent, i per assumir altres competències en un futur. Aconseguir la fórmula més adequada de gestió, millorar la qualitat en la prestació del servei i fer-ho amb el menor cost possible per als ciutadans, que n’han de ser els beneficiaris directes. Amb aquesta voluntat neix aquest el nou organisme, constituït pels ajuntaments de Solsona i Cardona i el Consell Comarcal del Solsonès.

Ahir al vespre, el president del Consell Comarcal, Marià Chaure, i els alcaldes de Solsona i Cardona, David Rodríguez i Josep M. Sala, van presentar públicament el Consorci per del Solsonès i Cardona per al Medi Ambient, després de més de dos anys de treballar-hi. La recollida de la fracció orgànica –restes de menjar i vegetals– , que des d’aquest exercici és obligatòria per a tots els municipis, començarà el maig a Solsona i el juliol a la resta del territori.

Però la recollida de l’orgànica serà una de les competències que gestionarà aquest ens, ja que en un futur té l’objectiu d’assumir altres funcions en matèria de medi ambient i salut pública, tal com van coincidir a destacar els dos alcaldes. “És un salt endavant important en la interrelació entre municipis veïns, que assenta un precedent encoratjador i beneficiós per als ciutadans”, va manifestar David Rodríguez. Unint esforços interadministratius s’aconseguirà “racionalitzar els recursos i, així, minorar el cost de la prestació dels serveis, que és més necessari que mai”, va afegir l’alcalde solsoní.

Per a Josep M. Sala, que n’és el primer president –càrrec rotatiu–, hi ha diverses raons per les quals s’ha optat per aquesta fórmula. D’una banda, Cardona i el Solsonès comparteixen el mateix abocador i, de l’altra, hi ha la voluntat compartida de superar “antigues fronteres” i aprofitar la “proximitat geogràfica i el relatiu aïllament de la resta del territori”.

Per a la recollida de la matèria orgànica s’implantaran tres modalitats: la instal·lació de contenidors a la via pública, el repartiment de compostadors domèstics a les zones rurals i compostadors comunitaris per a determinats habitatges i escoles. Tots tindran un servei compartit de posada en marxa i assessorament. Solsona és la ciutat que més pes demogràfic i, per tant, d’usuaris del nou servei, aporta al Consorci, motiu pel qual, “tenim un repte afegit en el seguiment de la implementació de la recollida”, va recordar Rodríguez.

‘Donem vida a l’orgànica’

Abans del maig es durà a terme una fase prèvia consistent en una campanya de difusió destinada a diversos públics, que tindrà per lema “Al Solsonès i a Cardona donem vida a l’orgànica”. Es realitzaran reunions d’associacions de veïns, comerciants i altres col·lectius, sessions informatives, distribucions de cubells porta a porta, visites als establiments comercials que generen aquest tipus de residu i tallers educatius a les escoles.

Es tracta, principalment, de fomentar la col·laboració ciudatana tot explicant la necessitat de reduir la generació de residus. I és que, tal com subratlla el president del Consell Comarcal, “és fonamental que la ciutadania en prengui consciència i ens ajudi perquè la iniciativa sigui un èxit”, ja que “ens queda molta feina per fer”.

El residu més generat

La fracció orgànica representa el 36% del pes de mitjana de la brossa generada en l’àmbit domèstic i és la que comporta un reciclatge més fàcil i natural. Si se separa s’aconsegueix un allargament de la vida útil dels abocadors i es redueix el risc de contaminació de les aigües pels lixiviats i l’emissió de gasos responsables de l’escalfament de l’atmosfera. El Consorci del Solsonès i Cardona s’ha fixat com a objectius recollir entre 130 i 150 grams per habitant i dia d’aquest tipus de fracció i la que generen com a mínim la meitat dels establiments.Font: Ajuntament de Solsona