dijous, 3 de desembre de 2009

El Centre Tecnològic Forestal de Catalunya presenta un documental sobre la deforestació a Costa d’Ivori

El CTFC desenvolupa un projecte de cooperació en aquest país que es mostrarà en el reportatge

El Centre Tecnològic Forestal de Catalunya i la productora Càtar Films, amb el finançament de l’Agència Espanyola de Cooperació Internacional pel Desenvolupament, presenten el proper 11 de desembre un documental realitzat a Costa d’Ivori. L’audiovisual, que porta per títol “El bosc perdut”, mostrarà el recorregut pel sud d’aquest país de la mà d’un expert local en medi ambient i que serà el protagonista del film.

El protagonista iniciarà un viatge amb la finalitat d’investigar les realitats que influeixen en la pèrdua de les principals riqueses naturals del seu país per determinar quines solucions existeixen davant la deforestació. Així doncs, l’espectador podrà conèixer agricultors que treballen i viuen de la terra, i les empreses que treballen amb els recursos naturals a través de plantacions o explotacions forestals. Al mateix temps, es podran veure iniciatives que permeten fer possible una altra gestió dels recursos naturals molt més sostenibles.

L’objectiu del documental és donar a conèixer a la població europea i africana la realitat de l’agricultura i la gestió forestal a l’Àfrica; mostrar el paper dels boscos en l’economia de les societats africanes a partir de l’exemple de Costa de Marfil, país que encapçala la deforestació i on es troben molts dels problemes existents en aquest continent. En resum, es pretén mostrar els riscos d’una explotació poc controlada dels recursos naturals d’Àfrica, i les alternatives existents.

L’audiovisual s’emetrà en la seva versió original en francès, subtitulat en castellà. La projecció es farà l’11 de desembre a les 20 hores a la sala d’actes del CTFC.

Projecte de cooperació del CTFC

El CTFC treballa des de finals de 2006 en un projecte de cooperació al desenvolupament amb tres cooperatives de productors agroforestals de Costa d’Ivori, finançat pel Consorci de Promoció Comercial de Catalunya i l’Agència Catalana de Cooperació al Desenvolupament.

Els objectius són sensibilitzar sobre l'ús de l'agroforesteria per fer front a la degradació de les terres i a la pèrdua de producció; augmentar les oportunitats de treball i d'intercanvi; diversificar les fonts d'ingressos de la població rural mitjançant activitats agroforestals i conservar el medi natural de la regió.

El projecte es desenvolupa en tres municipis de la zona central de Costa d'Ivori (Bomizambo, Kouaméfla i Lelebrekoua), amb tres cooperatives de productors de cacau i cafè i es porten a terme les activitats següents: identificació dels agricultors implicats en el projecte, i de les seves propietats, mitjançant tècniques de Sistemes d’Informació Geogràfica (satèl•lits, cartografia, GPS) i estimació de la seva capacitat de producció; redacció de plans d'ordenació individuals i globals; optimització de la gestió dels recursos agroforestals per millorar la producció de les plantacions i repoblacions agroforestals (productes fusters i no fusters); formació d'agricultors en les diferents tècniques de producció de planta forestal (construcció de tres vivers); intercanvis comercials, d'experiències i coneixements entre Catalunya i Costa d'Ivori i enfortiment de les estructures de gestió de les cooperatives.