dimecres, 18 de novembre de 2009

Recuperat a Catalunya un exemplar del ratpenat més gros d’Europa

Es tracta d’una espècie en extinció que pot arribar a mesurar fins a mig metre d’envergadura

Un equip d'investigadors del Centre Tecnològic Forestal de Catalunya (CTFC) ha recuperat per primera vegada a Catalunya un exemplar ratpenat nòctul gran (Nyctalus lasiopterus) anellat l'any anterior en la mateixa localitat.

Es tracta de l'espècie de ratpenat més gran d'Europa, amb una distribució encara poc coneguda al llarg del continent. A Catalunya només s'havia trobat una petita població en una fageda del Parc Natural de la Zona Volcànica de la Garrotxa l’any 2004.

El seguiment el duen a terme els investigadors Jordi Camprodon i David Guixé, del Centre Tecnològic Forestal de Catalunya, amb la col•laboració de Carles Flaquer, del Museu de Ciències Naturals de Granollers. L'exemplar recuperat és una femella anellada el desembre de l'any passat i recuperada aquest mes de novembre en el mateix lloc (una caixa-refugi per a ocells insectívores penjada en un arbre) on va ser trobada. És una espècie migradora, en la qual les femelles segurament vénen dels Pirineus enllà per aparellar-se amb els mascles ibèrics. Passen aquí l'hivern i, a la primavera, tornen a les seves regions d'origen per agambar la seva única cria. En els seus viatges és capaç de recórrer més de 800 quilòmetres.

Viu en hàbitats forestals, sobretot en boscos caducifolis, on cerca amagatalls foscos en forats d'arbre per refugiar-se. Ocasionalment poden ocupar caixes niu de fusta per a ocells, així com refugis artificials especialment dissenyats per a ratpenats. Aquest tipus de ratpenat, que pot mesurar fins a mig metre d'envergadura, es caracteritza per ser l'única espècie europea que caça ocells, encara que s'alimenta principalment d'insectes.

Precisament, el Centre Tecnològic Forestal i el Museu de Ciències Naturals, amb el finançament del departament de Medi ambient, han unit esforços per conèixer l'estat de les poblacions de ratpenats forestals de Catalunya. Aquests coneixements permetran tenir noves dades per millorar la gestió i conservació dels boscos i la biodiversitat. La major part dels ratpenats que viuen en boscos estan protegits per la legislació vigent, molts estan amenaçats d'extinció, com és el cas del nòctul gran, i són controladors biològics d'insectes-plaga, que perjudiquen tant a l'agricultura com a la silvicultura.Font: CTFC