dijous, 12 de novembre de 2009

L’Ajuntament confia a Amisol la gestió del bar del Casal de Cultura

12/11/2009

Es considera un pas important per a la integració social i laboral dels usuaris de l’entitat

L’Associació pro Minusvàlids de Solsona i Comarca (Amisol) gestionarà a partir del mes vinent l’històric bar del Casal de Cultura i Joventut de Solsona. Aquest migdia n’han signat el contracte de lloguer el president de l’entitat, Josep M. Borràs, i l’alcalde accidental, Martí Abella. Amb aquest acte es pretén obrir una nova etapa per a aquest equipament municipal i, al mateix temps, fomentar la interrelació entre els usuaris i usuàries d’Amisol i la societat solsonina.

“Estem convençuts que estem deixant aquest servei a les millors mans possibles perquè funcioni”, ha subratllat Martí Abella per posar de relleu la voluntat de l’Ajuntament de redinamitzar aquest espai tot col·laborant amb una entitat com l’Amisol. Abella ha recordat que el Casal de Cultura és “un instrument de l’Ajuntament per reunir el teixit associatiu i la ciutadania de totes les edats”, i el fet que puguin compartir el temps amb la gent d’Amisol “és un exercici de civisme”.

Josep M. Borràs ha agraït al consistori la “bona entesa” que hi ha hagut per fer realitat aquest projecte, que considera “un pas més per a la integració laboral dels usuaris” de l’entitat. “És un bon moment també per normalitzar la interrelació amb el poble”, han coincidit a destacar Borràs i el regidor d’Acció Social, David Rodríguez. De fet, la gestió del bar es concep com un repte per a l’Amisol, ja que fins ara les 28 persones amb disminució que estan en plantilla han treballat bàsicament en l’espai tancat del taller i mai de cara al públic. Tanmateix, “la gent hi posa moltes ganes i molta il·lusió”.

A partir d’una enquesta

L’entitat dedicada a la inserció de les persones amb discapacitat vol demostrar que “està capacitada per treballar de cara al públic i ho pot fer molt bé”, ha dit Dolors Colilles, treballadora social del centre. Tant és així, que ja a l’estiu es va fer una enquesta entre les entitats que tenen la seu al Casal per detectar què s’esperen del bar. A partir d’aquí, Amisol va fer una proposta al consistori, que es va madurar conjuntament. De totes maneres, “estem sempre oberts a les propostes que ens puguin plantejar els usuaris del bar”, ha afegit Colilles.

Els nous responsables d’aquest espai preveuen obrir la primera setmana de desembre. Els horaris seran de dilluns a divendres de 9 a 2/4 de 2 i de 5 a 2/3 de 12 de la nit; els dissabtes, de 10 del matí a 2/4 de 12 de la nit ininterrompudament, i els diumenges i festius restarà tancat. No obstant això, els horaris s’adaptaran en el cas que es copsin un altre tipus de necessitats dels usuaris.

A cada torn hi treballaran un monitor i, com a mínim, una persona amb disminució psíquica, tot i que es reforçarà el servei en els moments que es concentri més feina. Des de l’estiu els treballadors s’estan preparant amb cursos de manipulació d’aliments i d’hoteleria.

‘Una fórmula maca’

Segons ha explicat Sara Alarcón, regidora de Cultura i Joventut, s’ha fet un treball per entendre els motius pels quals aquest bar “no acabava de quallar entre la societat solsonina i dins la dinàmica del propi Casal”. Alarcón és del parer que “a través d’una entitat, que haurà de treballar per a les altres, aconseguim una fórmula maca i que, alhora, farà molt més viable el funcionament de les instal·lacions”.

Abans de reobrir les portes d’aquest espai, des de fa uns quants mesos els usuaris d’Amisol, amb la col·laboració de l’Ajuntament, han estat fent obres per netejar-ne la cara i redecorar-lo. La voluntat de totes les parts signants del contracte de lloguer que s’ha rubricat avui és que aquest espai “torni a ser un dels punts neuràlgics de l’edifici i que contribueixi a engrandir el volum de gent que s’hi mou”.