dilluns, 30 de novembre de 2009

L’Ajuntament aprova un pressupost ‘de contenció’ de 8,2 milions d’euros per al 2010


30/11/2009

CiU hi vota en contra en considerar-lo ‘desconcertant’

L’últim Ple ordinari de l’any de l’Ajuntament de Solsona, dijous al vespre, va donar llum verd al pressupost municipal per al proper exercici, que serà de 8.282.636 euros. La crisi econòmica general queda clarament reflectida en unes xifres que són les més austeres dels darrers sis anys, amb una disminució del 33 per cent respecte l’exercici actual. Al capítol d’inversions s’hi destinarà 1,6 milions d’euros. El grup municipal de CiU va votar-hi en contra.

“Aquests són uns pressupostos de contenció”, va destacar l’alcalde accidental, Martí Abella, que va assenyalar que, en termes generals, “la majoria de despeses corrents o bé es mantenen o bé baixen”. No obstant això, si bé les inversions experimenten una reducció del 73 per cent respecte l’any passat, Abella va puntualitzar que, en realitat, la suma de les obres que es desenvoluparan en el decurs del 2010 superaran amb escreix els 6 milions d’euros. Tot i això, no es recullen en el pressupost perquè es van programar per a l’exercici vigent i ja tenen el finançament garantit. Es tracta d’actuacions com la sala polivalent, el carrer del Parc o la biblioteca comarcal.

Així mateix, Salvi Nofrarias, regidor d’Hisenda i Administració, recorda que l’any que ve es duran a terme altres operacions que no reflecteix el pressupost, com la construcció del casal cívic, el cost del qual assumirà íntegrament el Departament de Governació, i les obres que es finançaran a través del Fons estatal d’inversió local (FEIL), que sumaran prop d’1 milió d’euros.

En el pla d’inversions aprovat per al 2010 destaquen com a obres amb un import més quantiós la urbanització del carrer de Sant Llorenç (542.000 euros) i la travessia de Sant Roc (180.700); l’avinguda de Sant Jordi (271.777); la connexió d’aigua potable a la plaça de Sant Jordi i els nuclis de Cal Llarg i Cal Dot (244.212 euros), i la part corresponent al pagament anual del complex de la Cissa (104.200 euros).

El grup municipal de CiU va argumentar el seu vot negatiu al pressupost per diversos motius. D’entrada, el portaveu de la formació, Jordi Riart, va qualificar-lo de “desconcertant”. “Som conscients que estem en una època de crisi i de dificultats per captar recursos, però això requereix imaginació en la gestió”, va etzibar Riart, abans de desgranar els diversos punts en els quals l’oposició discerneix de la proposta de l’equip de govern. Per als convergents, l’expedient està mancat de documentació –per exemple, hi troba a faltar l’estimació de l’execució del pressupost del 2009 a 31 de desembre. A més, lamenta que l’executiu no els hagi convidat a participar en la confecció del pressupost abans de debatre’l al Ple. En aquest sentit, Riart va estendre la mà a ERC, El Comú i PSC per intentar pactar propers pressupostos.

Entre altres punts que va criticar CiU hi ha l’increment del 2,5% en les remuneracions del personal; el fet que no es redueixi en despesa energètica en els equipaments municipals; l’augment de la dotació destinada a la Societat municipal de promoció turística; la manca d’una dotació pressupostària per a la urbanització del terreny per a l’escola El Vinyet i l’absència d’una partida destinada a desencallar el polígon industrial de Santa Llúcia.

L’equip de govern va rebatre punt per punt les afirmacions de Jordi Riart. Va destacar que l’augment en el personal és “coherent amb l’increment de despesa general”. Pel que fa a la despesa energètica, Salvi Nofrarias va explicar que enguany s’han dut a terme mesures de contenció que han permès, per exemple, retallar les despeses de les piscines municipals un 35 per cent. També hi haurà un estalvi en energia considerable al pavelló vell amb la connexió a la xarxa de gas natural. “S’estan implementant una sèrie d’actuacions que es reflectiran en un futur”.

Pel que fa a la gestió de la construcció de l’immoble definitiu que ha d’acollir l’escola El Vinyet, Abella va recordar que “no és l’Ajuntament qui ha d’invertir en la urbanització de l’espai, sinó que ho assumirà el consorci que desenvoluparà l’ARE”. Igualment, és l’Institut Català del Sòl (Incasòl) l’organisme que ha de desenvolupar el nou polígon industrial i “és absurd pensar que podem reflectir-ho en el pressupost” , va dir el regidor d’Urbanisme. L’executiu va assenyalar que “no podem estar contents del ritme amb què es desencalla”, però “fem totes les pressions possibles”.

El portaveu del PSC i segon tinent d’alcalde, Josep Caelles, va destacar també que, al marge de les arques municipals, “gràcies a les gestions dels grups que conformem aquest equip de govern hem aconseguit 200.000 euros per començar a executar el projecte de la ribera”, que té un import total de 2,6 milions d’euros. En aquest cas, es referia a una partida prevista en el pressupost general de l’Estat i per a la qual “més endavant s’haurà de fer una modificació en l’expedient”.

Font: Ajuntament de Solsona