dimarts, 10 de novembre de 2009

La Vall de Lord prepara el Primer “Concurs d’Ous d’Euga”


Es tracta d’un concurs de carabasses que tindrà lloc a la Plaça Major de Sant Llorenç de Morunys el proper diumenge 15 de novembre.

La festa pren el nom d’una rondalla de Jacint Verdaguer inspirada en la vila de Sant Llorenç: “Els Tres Savis prudents dels Piteus”.

L’associació de Turisme de la Vall de Lord (Solsonès) ultima els detalls del que serà el “Primer Concurs d’Ous d’Euga”. Es tracta d’una festa de nova creació que a partir de la denominació local de les carabasses (ous d’euga) pretén ser un reclam turístic pel conjunt de la Vall de Lord.

Més enllà d’un simple concurs carabasser, la festa ha mobilitzat diferents sectors de la zona com restauradors, pastissers i artesans que a l’entorn de la festa ofereixen productes elaborats o vinculats amb els ous d’euga.

També bona part del teixit associatiu de Sant Llorenç de Morunys col·laborarà amb la jornada. Durant la festa es presentarà el “Ball de l’euga”, una melodia que el prestigiós compositor Albert Guinovart ha creat expressament per a l’ocasió. Els grallers de la vila i la Colla Gegantera “Els Tres Savis Piteus”, també inspirats en la llegenda de Jacint Verdaguer, hi participaran presentant el “Ball de l’Euga”.

Paral·lelament al concurs, hi haurà la primera fira carabassera de la Vall de Lord, on s’oferiran tota mena de productes elaborats amb carabassa.

La festa l’ha organitzat l’Associació de Turisme de la Vall de Lord amb la col·laboració de l’Ajuntament de Sant Llorenç de Morunys i del Consell Comarcal del Solsonès.

La llegenda

La llegenda titulada “Els Tres Savis Prudents dels Piteus”, escrita per Jacint Verdaguer conta que tres “savis” de Sant Llorenç de Morunys (també dit dels Piteus) que anaven a fira a Manresa van ser enredats pels hostalers d’una posada. Entre altres, aquests els van fer creure que els venien un “ou d’euga” mentre que en realitat els van entregar una carabassa. Tornant cap a casa, a un dels tres savis li va caure la carabassa i just llavors va sortir una llebre entre les mates. Els tres piteus van creure que era l’euga que havia sortit de l’ou.

Els actes

Els actes de la primera edició de la fira/concurs d’Ous d’euga es concentraran en un sol dia: el proper diumenge 15 de novembre. A partir de les 10 del matí tindrà lloc la “Primera fira d’ous d’euga” a la Plaça Sant Francesc. Paral·lelament, els concursants aniran exposant els “ous d’euga” a la plaça major. A 2/4 d’1 del migdia hi haurà la presentació del “Ball de l’Euga”, composició d’Albert Guinovart amb els grallers “som kom som” i la colla gegantera “Els tres savis piteus” . Finalment a la una hi haurà la presentació de la fira amb els parlaments d’autoritats locals i comarcals. En cas de pluja els actes es traslladaran al pavelló de Sant Llorenç de Morunys.


Vall de Lord