dijous, 19 de novembre de 2009

La Bíblia, al mòbil

La descàrrega per a Windows Mobile, Iphone, Palm OS i Android es pot realitzar des del web www.bibliotecademontserrat.net

La Biblioteca de Montserrat ofereix de franc la possibilitat de baixar-se la versió electrònica de La Bíblia de Montserrat als dispositius mòbils

Montserrat, 19 de novembre de 2009. La Biblioteca de Montserrat ofereix gratuïtament la possibilitat de baixar-se una versió electrònica de La Bíblia de Montserrat per a dispositius mòbils. La descàrrega d’aquest document es pot realitzar a través de la pàgina web de la Biblioteca del Monestir (www.bibliotecademontserrat.net). Abans de procedir a l’esmentada baixada, cal tenir instal•lat el software ISILO –que s’ofereix també de franc des de la mateixa web-. La descàrrega de l’ISILO es pot fer per qualsevol d’aquests models de PDA: Windows Mobile, Iphone, Palm OS o Android. Un cop instal•lat, el darrer pas és descarregar el fitxer de La Bíblia i posar-lo en el mòbil.

La Bíblia de Montserrat on-line és un dels textos més consultats a les biblioteques virtuals Joan Lluís Vives i Miguel de Cervantes, i es converteix en el primer document –i segurament l’únic, perquè la resta són de consulta molt ocasional- del fons de la Biblioteca de Montserrat que s’adapta per poder ser llegit en dispositius mòbils.

La Bíblia de Montserrat en un volum, publicada el 1970, és el resultat de la traducció realitzada per Justí Bruguera, pels PP Guiu Camps i Romuald M. Díaz i per deu traductors més, tots ells monjos de Montserrat, seguint l’obra iniciada el 1926 pel P. Bonaventura Ubach. El llenguatge buscat per a aquesta traducció és el català literari normal, molt atent a la riquesa expressiva de les llengües originals.

Història de la Biblioteca de Montserrat

Des de la fundació del monestir, en el segle XI, consta ja l'existència d’obres manuscrites i, des del segle XII, Montserrat va tenir el seu propi scriptorium, molt actiu als segles XIV i XV. La inauguració d'un taller tipogràfic a Montserrat, promogut per l'abat Cisneros l'any 1499, va afavorir la difusió cultural del monestir.

Durant els segles XVII i XVIII, la biblioteca va créixer i va diversificar els seus fons fins a arribar a reunir, segons consta, milers d'obres en les seves prestatgeries. El moment més tràgic de la seva història va ocórrer durant les guerres napoleòniques, quan en 1811 el monestir va ser destruït i es va perdre la major part del seu tresor bibliogràficLa biblioteca La biblioteca actual té el seu inici a finals del segle XIX i, de manera particular, va créixer durant l'abadiat del P. Antoni M. Marcet (1913-1946). En pocs anys el fons de la biblioteca va passar de quinze mil volums a la xifra aproximada de cent cinquanta mil.

La guerra civil espanyola, primer, i, després, la segona guerra mundial van interrompre o si més no van dificultar les adquisicions. Posteriorment, en els últims decennis, ha estat possible duplicar els seus fons.

Els fons

Destaquen les seccions de filosofia, teologia, ciències bíbliques, patrologia, litúrgia, música i història de l’art. Així mateix els seus apartats d’història general universal, en particular medieval i d’Europa, d’història de Catalunya i països de la Corona d’Aragó, amb un fons d’històries locals i de la guerra civil d’Espanya. Actualment, el fons de la biblioteca el formen més de 330.000 monografies, 6.000 publicacions periòdiques, 1.500 manuscrits, 400 incunables, 3.700 obres del segle XVI i 18.000 gravats.

Departament de Premsa i Comunicació de Montserrat